ТАРТ С МЛЕЧЕН КРЕМ И ЯБЪЛКИ

МАСЛЕНО ТЕСТО 

220 г - универсално брашно 

70 г - пудра захар

3 г - бакпулвер, това е равна ч. л . 
настъргана кора от 1 лимон
110 г - студено масло на кубчета
1 - яйчен жълтък

КРЕМ

100 г - кристална захар
50 г - универсално брашно
400 мл - прясно мляко
1 ч. л - екстракт ванилия
и още
около 3 средно големи ябълки обелени, почистени и нарязани на филийки, не прекалено тънки.
канела на прах за поръска

тарт форма - 20 см

Започва се с приготвянето на крема , за да има възможност да се охлади напълно.

Почистените и нарязани ябълки се поставят в купа и се покапват със сок от 1/2 лимон. Оставят се настрана.

В тенджера се изсипва млякото да се сгорещи. В купа се разбърква захарта, брашното и жълтъка. Прибавя се малко студено мляко, разбърква се до кашица  и щом млякото е горещо се изсипва. Разбърква се с телена бъркалка  до крем. Сваля се от котлона, прибавя се ванилията, разбърква се и се покрива  плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно.

В купа се смесва брашното, захарта, настърганата лимонова кара и малкото бакпулвер, разбърква се. Отгоре се прибавя маслото на кубчета и с ръчен блендер, (вилица, нож, пръсти)  се довежда до трохи.  Прибавя се жълтъка и се омесва тесто. Ако тестото е прекалено сухо се прибавя 1 ч . л . студена вода, тя ще спомогне тестото да се събере. Завива се във фолио и се оставя за 30 - 40 минути в хладилник.


Охладеното тесто се разточва върху хартия за печене по-голямо от основата на формата, за да може да се оформи борд. Разточеното тесто се прехвърля в тарт - формата, оформя се първо дъното с пръсти, а след това и борда, около 3 см. Изсипва се охладения крем, заглажда се. Отгоре се подреждат ябълковите резени,  леко се притискат,  подредих шахматно. Поръсват се с малко канела на прах.

Пече се на 175 - 180 градуса за около 30/35 минути, или докато борда се отдели от стените на тарт-формата.

Изважда се, охлажда се в самата форма и се изважда в сервизна чиния. По избор може леко да се напудри с пудра захар.

......................рецептата е дадена за форма 22 - 24 см. но моята тарт -  форма е 20 см затова винаги ми остава и малко от тестото и за да не го изхвърлям си приготвям малки бисквити с различни форми , този път са звезди, по избор е.

https://blog.cookaround.com/cucinareecomeamare/










Коментари

Популярни публикации