ТАРТ С МЛЕЧЕН КРЕМ И ЯБЪЛКИ
МАСЛЕНО ТЕСТО
220 г - универсално брашно
70 г - пудра захар
КРЕМ
Започва се с приготвянето на крема , за да има възможност да се охлади напълно.
Почистените и нарязани ябълки се поставят в купа и се покапват със сок от 1/2 лимон. Оставят се настрана.
В тенджера се изсипва млякото да се сгорещи. В купа се разбърква захарта, брашното и жълтъка. Прибавя се малко студено мляко, разбърква се до кашица и щом млякото е горещо се изсипва. Разбърква се с телена бъркалка до крем. Сваля се от котлона, прибавя се ванилията, разбърква се и се покрива плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно.
В купа се смесва брашното, захарта, настърганата лимонова кара и малкото бакпулвер, разбърква се. Отгоре се прибавя маслото на кубчета и с ръчен блендер, (вилица, нож, пръсти) се довежда до трохи. Прибавя се жълтъка и се омесва тесто. Ако тестото е прекалено сухо се прибавя 1 ч . л . студена вода, тя ще спомогне тестото да се събере. Завива се във фолио и се оставя за 30 - 40 минути в хладилник.
Пече се на 175 - 180 градуса за около 30/35 минути, или докато борда се отдели от стените на тарт-формата.
Изважда се, охлажда се в самата форма и се изважда в сервизна чиния. По избор може леко да се напудри с пудра захар.
......................рецептата е дадена за форма 22 - 24 см. но моята тарт - форма е 20 см затова винаги ми остава и малко от тестото и за да не го изхвърлям си приготвям малки бисквити с различни форми , този път са звезди, по избор е.
https://blog.cookaround.com/cucinareecomeamare/
Коментари