КОЛЕДНИ ШАРЕНИ БИСКВИТИ


227 г - масло на стайна температура
250 г - кристална захар
57 г - крем- сирене на стайна температура
2 с. л - царевичен сироп, или глюкоза
1 ч . л - ванилия екстракт
1/4 ч . л - бадемова есенция
1 - яйце L
375 г - универсално брашно
1 ч . л - бакпулвер
1/4 ч . л - сода бикарбонат
за оцветяване - хранителни бои по избор
цветна поръска

В купата на миксера се разбива до крем маслото и крем-сиренето с телената бъркалка, която е за разбиване на белтъци. Прибавя се глюкозата, ванилията, бадемовата есенция, яйцето и се разбива така , че всичко да бъде добре смесено. Бъркалката се сменя с  К образната и се добавя брашното, бакпулвера, содата и солта. Готовото оформено тесто се дели на 3 равни части. Бялото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилник,  а всяко следващо поотделно се поставя в купата на миксера и се добавя желан цвят. При мен е коледно червено и коледно зелено. Всяка топка тесто много хубаво се разбива за да се уеднакви цвета на тестото.  Завиват се поотделно във фолио и се оставят за 1 час  в хладилник.



Охладеното бяло тесто се разточва върху малко брашно на правоъгълник. Страните се оформят правилно. Оставя се настрана.Второто тесто с цвят по избор се разточва с размер, както бялото тесто и се оставя отгоре му. Изравняват се страните. Следва последното тесто с желан цвят и също се разточва с размер , както останалите и се налага отгоре.  От изрезките винаги може да се оформи малко цветна топка, не е редно да се изхвърля маслено тесто.Така оформено на правоъгълник тестото с помощта на фолио  се завива на руло откъм дългата му страна  с d около 5 - 6  см. Завива се плътно с фолио и се оставя за кратко, около 30 минути в хладилник, за да стегне и лесно да се разреже на шайби около 1 пръст дебелина. Оформените шайби се овалват само странично в захарни цветни поръски..Подреждат се в тава покрита с хартия за печене с малко разстояние.

Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за 8/10 минути или докато крайчето на бисквитката леко покафенее. Изваждат се веднага и се оставят да се охладят в самата тава, те са много крехки,  докато  са горещи.

https://thestayathomechef.com/







Коментари

Популярни публикации