ПОРТОКАЛОВИ БИСКВИТКИ С ШОКОЛАДОВИ КАПКИ ПО ИДЕЯ НА ИРИНА КУПЕНСКА


400  г - универсално брашно
1/2 ч . л - сода бикарбонат
1/4 ч  л - бакпулвер
щипка сол
200 г - масло на стайна температура
100 г - кафява захар
100 г - кристална захар
2 - яйца L
настъргана кора от 2 портокала
2 с . л - портокалов сок
300 г - шоколадови капки
Фурна - 180 градуса
Брашното, солта, содата и бакпулвера се разбъркват в купа.
В купата на миксера се разбива мекото масло с двата вида захар , до побеляване. Едно по едно се добавят яйцата, като се разбива хубаво след всяко, докато се приеме. Следва настърганата портокалова кора и сок.
Брашното се добавя на два - три пъти и се разбива на ниска степен на миксера.
Накрая се прибавят и шоколадовите капки  и се разбърква добре, за да се разпределят правилно. С малка чаена лъжичка се загребва от тестото и между дланите се оформя топче. Топчетата трябва да са с еднакъв размер, примерно по 20 грама всяко и за целта се ползва кантарче.
Подреждат се в тава покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго, защото по време на печенето бисквитката увеличава обема си, нека да имат достатъчно място.
Така подредени се оставят да се охладят добре.

Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 10- 12 минути. При мен печенето беше точно 11 минути. Ако се докосне  отгоре бисквитката, докато е още във фурната то тя ще бъде мека, ще прилича на сурова, но не е,  и ще има златисто дъно, което говори, че е изпечена напълно.
Изважда се и се охлажда в самата тава, защото е силно маслена и докато е гореща е много крехка.





Коментари

Популярни публикации