ОБРЕДНА ЗЛАТНА СОДЕНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР


На Бъдни вечер се приготвя обредна постна содена питка. По принцип тя е лесна, даже елементарна и винаги става. Видях тази рецепта при Кристина Табакова и на външен вид ме плени, една такава мъничка, спретната, златно разпукано кълбо , как да не я завъртя набързо. Разбира се, че аз ползвам планетарен миксер и ми е лесно измесването, но питката е дадена да се измесва на ръка, брашното е малко и е лесно. Получи се разкошна наистина златна содена питка с прекрасен вкус и аромат на току-що изпечен хубав хляб.

300 мл - газирана вода
10 г  - бакпулвер
2 равни ч . л . - сода бикарбонат
1 малка ч . л - кристална захар
1 ч . л - сол
1 с. л- ябълков оцет
3 с . л - олио
около 500 - 550 г - универсално брашно. Както по горе споделих, аз я измесвах в миксер, затова и брашното ми беше точно 500 г, Измесването с миксер е от значение за количеството на брашното.
и още
3 - 4 с . л - олио за потапяне на питката
брашно за поръсване на питката
В купата на миксера се изсипва водата, солта, бакпулвера, содата бикарбонат, захарта ,  оцета и олиото, разбъркват се. Постепенно се добавя брашното и се омесва тесто, до напълно гладка нелепнеща топка.  Измесената питка трябва напълно да е "почистила" купата на миксера. 

Изважда се от купата, оформя се на хубава топка и се поставя в купа на дъното на която са сипани 3 - 4 с . л . олио. Покрива се със свежо фолио и се оставя на студено най-малко за 1 час, а най-добре за 1 нощ.
Питката се изважда от купата и се прехвърля в плоска тава покрита с хартия за печене. С остро ножче се правят  леки разрези на кръст и се посипва през цедка с брашно.
Захлупва се с широка и дълбока тенджера, такава, която може да се вкара в гореща фурна.
Пече се на загрята фурна на 220 градуса за 5 минути. Времето се засича по часовник. Намалява се фурната на 200 градуса и се пече за още 20 - 25 минути. Отстранява се тенджерата и се допича за още 10 - 15 минути, до  златист цвят.
Готовата изпечена питка се изважда, напръсква се с вода и се покрива с памучна кърпа.



Коментари

Популярни публикации