СВИНСКО БОНФИЛЕ УЕЛИНГТЪН
Предлагам една много лесна рецепта за свинско бонфиле Уелингтън, която е много подходяща и ефектна, за предстоящите коледно-новогодишни празници. Класика е да се приготвя с телешко бонфиле, но у нас е много трудно да се намери такова, което да отговаря на очакванията, да не е сухо, да е сочно, крехко и с много добър аромат. Мисия почти невъзможна, затова за да не се дразня, че няма да е добро парчето телешко, което мога да взема, реших да го приготвя от свинско бонфиле, така че тези от Вас, които държат на класиката нека да не се сърдят.
Филето се почиства от всякакви малки тлъстини и жилки с остър нож, ако има такива. Подсушава се в домакинска хартия и се поставя върху голяма дървена дъска. Поръсва се със сол и смлян черен пипер от всички страни и с ръце се втриват подправките. Сгорещяват се около 4 с . л . зехтин в обикновен метален тиган без незалепващо покритие , за да може месото да направи кафеникава коричка. Поставя се в сгорещената мазнина и се запържва по 2 минути на страна, запечатват се и крайчетата отстрани за по 30 - 40 секунди. Времето се измерва с часовник. Изважда се от тигана и се намазва посредством четка с горчица и се оставя настрана.
В кухненски робот се смилат гъбите, щипка сол и разпуканата скилида чесън на няколко пулса. Нека да се превърнат почти до пюре. Накрая се добавя и 2 - 3 щипки мащерка и отново се завърта. Изважда се и се прехвърля в същия тиган , в който има останал зехтин от месото. Оставя се на умерен котлон да се задушава до суха смес при периодично разбъркване за около 6 - 7 минути. Сваля се от котлона, прибавя се парчето гъши дроб, и много хубаво се разбърква,до еднаквост на сместа и за кратко се охлажда.Картофите ги обелвам и нарязвам на средно големи кубчета. Заливам ги с достатъчно вода, посолявам и ги оставям на умерен котлон, да се сварят, до напълно готови. Изваждам ги с решетъчна лъжица и ги прехвърлям в купата на миксера, ползвам голям стационарен миксер. С телената бъркалка, която е за разбиване на белтъци, ги разбивам на висока скорост за около 5 - 6 минути и те ще се превърнат в пухкава картофена маса. По време на разбиването прибавям и маслото нарязано на големи парчета. След като се е поело изцяло наливам малко горещо прясно мляко. Млякото го прибавям пестеливо, за да не се превърне в прекалено кашесто пюре. Обичам да мога да го загребвам, при сервиране, със сладоледена лъжица, за да го оформям в хубави картофени топки. Накрая прибавям и 1/4 ч . л смляно индийско орехче. При сервиране поръсвам с малко наситнен магданоз.
https://www.chefstefanobarbato.com/ita/
Коментари