СВИНСКО БОНФИЛЕ УЕЛИНГТЪН

Предлагам една много лесна рецепта за свинско бонфиле Уелингтън, която е много подходяща и ефектна,  за предстоящите коледно-новогодишни празници. Класика е да  се приготвя с телешко бонфиле, но у нас е много трудно да се намери такова, което да отговаря на очакванията, да не е сухо, да е сочно, крехко и с много добър аромат. Мисия почти невъзможна, затова за да не се дразня, че няма да е добро парчето телешко, което мога да взема,  реших да го приготвя от свинско бонфиле, така че тези от Вас, които държат на класиката нека да се сърдят.

около 1 - 1/2 кг свинско бонфиле
400 г - гъби печурки
1 скилида -чесън
150 г - гъши дроб, но не е задължителен!
горчица, сол, смлян черен пипер, мащерка, зехтин
10 филийки - прошуто
1 тънък лист - бутер тесто

Филето се почиства от всякакви малки тлъстини и жилки с остър нож, ако има такива. Подсушава се в домакинска хартия и се поставя върху голяма дървена дъска. Поръсва се със сол и смлян черен пипер от всички страни и с ръце се втриват подправките. Сгорещяват се около  4 с . л . зехтин в обикновен метален тиган без незалепващо покритие , за да може месото да направи кафеникава  коричка. Поставя се в сгорещената мазнина и се запържва по 2  минути на страна, запечатват се и  крайчетата отстрани за по 30 - 40 секунди. Времето се измерва с часовник. Изважда се от тигана и се намазва посредством четка с горчица  и се оставя настрана.

В кухненски робот се смилат гъбите, щипка сол и разпуканата скилида чесън на няколко пулса. Нека да се превърнат почти до пюре. Накрая се добавя и 2 - 3 щипки мащерка и отново се завърта. Изважда се и се прехвърля в същия тиган , в който има останал зехтин от месото. Оставя се на умерен котлон да се задушава до суха смес при периодично разбъркване за около 6 - 7 минути. Сваля се от котлона, прибавя се парчето гъши дроб,  и много хубаво се разбърква,до еднаквост на сместа и   за кратко се охлажда.

Върху свежо фолио се подреждат с малко застъпване филийките прошуто, около 9 -10   бр. Подправят се със смлян черен пипер. Покриват се с гъбената паста, разпределя се навсякъде. Поставя се   парчето месо и се завива стегнато на руло с помощта на фолиото. Слага се напречно още едно фолио, за да държи стегнато, като накрая се завива като бонбон. Така приготвено стегнатото пакетче се оставя във фризер за 40 - 45 минути. То няма да замръзне , но ще стегне и ще се оформи хубаво руло. След изминалите минути се изважда от фризера, освобождава се от фолиото и се прехвърля върху тънък лист бутер тесто. Завива се на стегната ролка, като се затварят хубаво станиците, , за да няма пролуки. Завива се в самата хартия от бутер тестото, като накрая отново се завива като бонбон. Оставя се , но този път само, в хладилник за 20 минути.  След изминалите минути се изважда, надупчва се на няколко места с клечка за зъби, без да се стига до месото, така няма да се образува конденз  и ще се освобождава парата по време на печенето. Намазва се с жълтък посредством четка и се рисува отгоре характерната линия,  която е при Филе Уелингтън с остро ножче, по средата една правя линия и отстрани линии леко в овал, също така от изрезките на тестото се оформят по избор фигурки, както при мен са няколко звезди и форма на една гъба. Заедно с хартията, която може отстрани да се изреже да е по-малка, се поставя в тавичка за печене.

Пече се на 200 градуса до 30 минути, като последните 10 минути се намалява фурната на 180 градуса.Изважда се, охлажда се за кратко и се реже на широки филии.

Най-срещаната гарнитура е от картофено пюре. Ще споделя, как приготвям моето картофено пюре.
около 1.5 кг - картофи
250 г - масло
около 50 мл - горещо прясно мляко
сол и щипка индийско орехче

Картофите ги обелвам и нарязвам на средно големи кубчета. Заливам ги с достатъчно вода, посолявам  и ги оставям на умерен котлон,  да се сварят,  до напълно готови. Изваждам ги с решетъчна лъжица и ги прехвърлям в купата на миксера, ползвам голям стационарен миксер.  С телената бъркалка, която е за разбиване на белтъци,  ги разбивам на висока скорост за около 5 - 6 минути и те ще се превърнат в пухкава картофена маса. По време на разбиването прибавям и маслото нарязано на големи парчета. След като се е поело изцяло наливам малко горещо прясно мляко.  Млякото го прибавям пестеливо, за да не се превърне в прекалено кашесто пюре. Обичам да мога да го загребвам, при сервиране,  със сладоледена лъжица, за да го оформям в хубави картофени топки.  Накрая прибавям и 1/4 ч . л смляно индийско орехче. При сервиране поръсвам с малко наситнен магданоз.

https://www.chefstefanobarbato.com/ita/






 


Коментари

Популярни публикации