ЩОЛЕН КУРАБИЯ - BOCONCINI DI STOLLEN

Всяка поредна година правя щолен, оригинален дрезденски щолен , с всички възможни сухи плодове по рецепта, а те са много и с пълнеж от марципан. Фина работа сътворявам и въпреки това не е на почит у дома, подхвърля се дълго време и накрая го изхвърлям, жалко за огромното количество масло което влагам. Отказвам се категорично повече да не го подхващам, а и работата около него е повечко,  около 2 дни се мотам. Видях тези щолен курабии и веднага ми харесаха, лесни са и мога да кажа , че е перфектна бисквитка-щолен, ухаеща на Коледа с всички необходими аромати, а и най-важното за мен беше това, че бързо и лесно става. 

100 г - масло на стайна температура
150 г - рикота
60 г - кафява захар
1 ч . л . ванилия екстракт
1 ч . л - портокалов екстракт, или лимонов , или сухи цитрусови смлени корички
настъргана кора от портокал/лимон
250 г - брашно за торти и сладкиши, това означава слабо протеиново брашно. Такова брашно вече се предлага в магазинната  мрежа.
10 г - бакпулвер
60 г - лешниково брашно/бадемово
1 ч . л - микс от коледни подправки. За тях най-долу ще пусна рецепта, как си приготвям тези подправки и ги съхранявам в стъклено бурканче с добра капачка и имат дълъг срок на годност.
60 г - стафиди
60 г - ситно нарязани орехи
60 г - захаросани портокалови корички
пудра захар за овалване на бисквитката
РЕЦЕПТА ЗА МИКС ПОДПРАВКИ
50 г - канела на прах
20 г -  джинджифил на прах
15 г -смлян карамфил
15 г - смлян кардамон
10 г - смляно индийско орехче
10 г - смлян бахар
10 г - смлян черен пипер


Разбира се, че може и да не се ползват, а да се добави към тестото само 1 ч . л . канела, всичко е въпрос на избор и усещане. Ако се използва микс от подправките, то се добавя около пълна  1/2 ч . л , защото е силна на аромат.

Маслото трябва да е достатъчно меко, затова се изважда предварително около 2 часа на стайна температура.

В купа се разбива маслото и захарта,( аз работя основно в планетарен миксер, но може и всичко да се смеси на ръка и с шпатула/дървена лъжица, по избор е) ,  рикотата, ароматите и настърганите корички. Разбърква се  и се добавя лешниковото / бадемово  брашно, бакпулвера, подправките и се разбърква на ниска скорост на миксера. Добавя се брашното и се разбива отново на ниска скорост,  колкото да се приеме. Накрая се прибавят стафидите, захаросаните портокалови корички, които на няколко пулса в блендер съм раздробила на по- ситно и следват орехите. Омесва се тесто, което е тежко и по принцип не лепи по ръцете и повече брашно не се добавя., защото бисквитката ще стане суха. Така от оформеното на топка тесто  се откъсват равни по размер парчета, около 30 - 31 грама и се подреждат в плоска тава покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго.

Пече се в затоплена на 180 градуса фурна за около 10 / 12 минути. Ако се докосне бисквитката още докато е във фурната то тя е мека и изглежда сурова, но не е, готова е за изваждане, основата Й леко ще е препечена, това е достатъчно.

Охлаждат се за кратко и още топли се овалват в пудра захар.

Благодаря за идеята на - https://www.mycookingcreations.com/







Коментари

Популярни публикации