БАНИЦА В ГЪЦКИ СТИЛ



През лятото, когато съм в Гърция няма начин да не скокна до Солун, любим град ми е. Подреден, красив, хубави улици, хубави кафенета и навякъде кафето е разкошно, как го правят тези хора не знам, но винаги е прекрасно, или както ми отговаря Марчев: "с мерак , Маре , работят тези хора и с усмивка" и това е вярно. На една от уличките има кафене, любимо ми е, защото хем кафе,  хем  сладкиш, уникални са им сладкишите,  за това няма две мнения, хем и баница предлагат. Но най-интересното е, че мога да гледам през един прозорец вътре пекарите, как точно мятат корите и как ги загъват, как посипват сиренето с широка ръка, как се лее зехтин и масло и как разбиват яйцата. Приятна гледка ми е, топло време,слънце и аромати. Та тази баница оттам си я откраднах, гледах как подреждат корите, разбира се , че техните кори са точени , но аз предлагам баница с готови кори, но по гръцки маниер.
500 г - кори, предпочитам по-тънки
400 г - сирене, краве. Гърците не ползват извара.
100 мл - зехтин Екстра Върджин / олио
120 г - разтопено масло
6 - яйца L, разделени на 2 и отделно още 4 броя
1/4 ч. л - сода бикарбонат
200 мл - газирана вода
Отварят се корите и от тях се отделят 4 бр, покриват  се да не съхнат и се  оставят настрани. 
Маслото се разтопява заедно със зехтина/ олиото. 
Кръгла тава d 30-32 см се намасля с четка много хубаво основата и страните .
Взима се една кора и се полага до половината на тавата, но така че да излиза половината и отвън стените на тавата. Поръсва се добре с мазнината. Не ползват четка гърците, а ръсят с лъжица, така не се слепвали корите.  Допълва се с още една кора , като също половината от кората да излиза извън тавата, също се поръсва с мазнина. Така се процедира до половината от пакета, като всяка кора излиза извън тавата. Сиренето се натрошава и се прибавят 2 яйца и щипката сода бикарбонат, добре се разбърква. Половината  смес се изсипва върху корите и се продължава по същия начин да се подреждат корите, като не се забравя, че половината кора трябва да "виси" извън тавата. Преди двете последни кори от пакета отново се посипва със сиренето и се затваря с кори. Намаслява се/поръсват се, добре и корите, които са извън тавата се прибират навътре, похлупват се към средата.  Отгоре се подреждат останалите отделни 4 броя кори, като всяка се  поръсва с мазнина и подпъхва под баницата. Получава се пакет прибран отвсякъде с кори. Разрязва се и се намазва, вече с четка,  с останалата мазнина. 

Останалите  4 броя яйца се разбиват с газираната вода и се залива баницата. Оставя се на студено, да се втвърди мазнината за около 30 минути, а по този начин течността ще поеме и до последната кора.
Пече се на 200 градуса за около 45  - 50 минути, нека да образува хубава запечена коричка. Изважда се от фурната и не се покрива, за да остане хрупкава. Това е баницата по гръцки вариант в българско изпълнение, получава се сочна и пръхкава българо-гръцка баница, е не съвсем гръцка, по скоро вариант на такава.






Коментари

Популярни публикации