ДОМАТЕНА СУПА С БОСИЛЕК И СВАРЕНО ЯЙЦЕ
Рецептата за доматената супа е бърза , лесна и много вкусна, а в компанията на твърдо сварено яйце става още по -приятно вкусна, напълно задоволяваща за една лека вечеря. Може да се добавят крутони, настърган пармезан, или лъжица сметана при сервиране. Спазен е балансът между киселиността на доматите и сладостта от добавената захар. Опитайте, не е за пренебрегване.
50 мл - зехтин Екстра Върджин
1 глава лук наситнен
1 стрък - селъри на ситно нарязан
1 скилида - чесън пресован
3 - 4 - свежи листа босилек
400 г - консерва домати на кубчета
1 л - зеленчуков бульон
1 с . л - доматено пюре
4 - твърдо сварени яйца
сол, смлян черен пипер
1 - 1/2 ч. л - кристална захар
и още по избор - настърган пармезан, крутони, сметана 30%
В тенджера с дебело дъно се ситва зехтина, сгорещява се на умерен котлон и се прибавя наситнен лук , селъри-то и скилидата чесън. Запържват се за 3 минути, или докато лукът стане прозрачен.
Добавя се сол на вкус, около 1 ч . л . смлян черен пипер , доматеното пюре , босилекът, консервата домати и се сипва бульонът. Разбърква се и се оставя на кипне. Намалява се силата на огъня и се оставя да къкри за още 15 минути с капак.
Сваля се от котлона и се пасира до гладкост.
Отново се връща на котлона и се прибавя чаената лъжичка захар, разбърква се, опитва се на вкус и ако е необходимо се добавя още малко. Готви се за още 2 - 3 минути и доматената супа е напълно готова.
При сервиране се добавя по половин твърдо сварено яйце и по избор се сипва лъжица сметана и настърган пармезан.
Коментари