ПУХКАВ ИТАЛИАНСКИ КРОАСАН СЪС СТАФИДИ - CORNETTI BRIOCHE ALL`UVETTA


ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАКВАСКА

3 г - суха мая
3 с . л - топла вода
2 ч . л - кристална захар
2 с . л - универсално брашно
ТЕСТО
500 г - универсално брашно
250 мл - прясно мляко, стайна температура
1 - яйце L
60 мл - олио
80 г - кристална захар
1 пак - ванилена захар
100 г - стафиди
за намазване на кифличката -3 с . л  прясно мляко с 1 с . л олио
За удобство съм работила тестото в планетарен миксер, но по рецепта се работи на ръка.
В купичка се прави предварителна закваска. Много често, въпреки че маята е суха в много рецепти тя предварително се активира, както и тук. От продуктите се забърква гъста каша, ако е необходимо може да се добави още 1 с . л. топла вода. Покрива се и се оставя да шупне за 30 минути.
В купата на миксера се изсипва брашното, прибавя се закваската, захарта, прясното мляко, яйцето, олиото, ваниловата захар и се пуска на ниска степен да се размесва В началото тестото е силно лепкаво и много меко, но скоростта се увеличава на средно ниво и се измесва за 12 - 15 минути, или докато образува топка и "почисти" стените на купата. Така приготвено се покрива с фолио и се оставя да втасва във фурната, но само на включено осветление без включени градуси, за около 2 часа. тестото ще се вдигне доста, става меко и въздушно.
Докато втасва тестото стафидите се заливат с малко гореща вода, покриват се и се оставят за 30 минути. Отцеждат се, подсушават се в домакинска хартия и се заливат с две капачки ароматен алкохол, ползвах коняк. Оставят се настрана.
Втасалото тесто се изважда върху леко намаслен плот с олио. С намаслени ръце, пак с олио, се оформя на по-голям правоъгълник, това става чрез издърпване на тестото. Не е необходимо да е в перфектна форма.   С ръка се отцеждат стафидите и се разхвърлят върху тестото. затваря се от всички страни , на топка, и се омесва, за да се разпределят добре стафидите. Ако започне да лепи по ръцете малко се намасляват с олио. Тестото се оформя , отново чрез издърпване на голям правоъгълник 45/30 см. Не се забравя да се намаслява работната повърхност с малко олио. Подравняват се страните му. Отгоре се посипва струйка олио и с ръка се разпределя навсякъде, може и да се ползва четка, по избор.  Поръсва се с кристална захар и леко се притиска , за да полепне. Разрязва се с нож за пица на 10 бр триъгълници. За улеснение си разчертах точно колко трябва да са на брой триъгълниците, те са около 4.5 см ширина в долната им част. Само за уточнение не се притеснявайте, че тестото е меко, пухкаво, стои грубовато, точно така е й по рецепта. От широката страна се завиват кифлички, като леко при навиването се издърпва тестото, оформя се т.нар. кроасан. 
Готовите кроасани се подреждат с разстояние в тава покрита с хартия за печене.  Покриват се и се оставят за 30 минути отново да втасат.
Намазват се посредством четка с прясно мляко и малкото олио.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса за около 30 минути, или до хубаво златисто. Дали е готов един кроасан се разбира , когато се повдигне, той трябва да стои леко.
Изваждат се и се оставят да се охладят.
Чудесна неделна закуска с чаша силно горчиво кафе.




Коментари

Популярни публикации