ПОРТОКАЛОВИ КУРАБИИ ПО ТУРСКА РЕЦЕПТА


2 -  яйца L
100 г - пудра захар
щипка сол
130 мл - олил
настъргана портокалова кора от 1 голям портокал
30 г - течен мед
420 г - универсално брашно
10 г - бакпулвер
за намазване на бисквитката -  1 жълтък с 1 с . л.  прясно мляко и по избор  добавена 1/2 ч . л . разтворимо кафе
В купа се разбива яйцето, захарта  и солта с телена бъркалка. Добавя се олиото на струйка, настърганата кора портокал и меда. Разбърква се и постепенно се прибавя брашното разбъркано с бакпулвера. Омесва се до нелепнещо тесто. От тестото се откъсват равни по размер парчета, ползвала съм кантарче,  около 30 г всяко, или колкото орех. Сплескват се леко между ръцете , за да се получи диск около 4 - 5 см. Подреждат се в тава покрита с хартия за печене. Намазват се с жълтък разбит с малкото прясно мляко. Поръсват се с кристална захар. 

Със зъбите на вилица се маркират вълнообразни линии, като се старая да са равни по дълбочина. Не съм слагала кафе при жълтъка, просто го забравих, но кафето е по избор и следващите курабийки ще са с линийки от кафе.
Пече се в затоплена фурна на 170 градуса за около 15 -17 минути или до златисто.






Коментари

Популярни публикации