СВИНСКИ КОТЛЕТИ СЪС ЗЕЛЕНИ ЧУШКИ, ЛУК, ГЪБИ И СОС СМЕТАНОВ БЕШАМЕЛ

6 бр - свински  котлета
3 с . л  - зехтин Екстра Върджин
1 с . л - масло
2 големи стар глави - лук
2 скилиди - чесън
300 г - свежи зелени чушки
220 г - гъби Печурки
сол
смлян черен пипер
1 ч . л - сух риган
2 ч . л - едрозърнеста горчица
1/4 ч . л - кимион на прах
100 мл - сухо бяло вино
1 с . л  - масло
СМЕТАНОВ БЕШАМЕЛ
50 г - брашно
70 г - масло
около 350 мл - прясно мляко
щипка - две - сух лук
щипка- две сух чесън
щипка - две- настъргано индийско орехче
250 мл - сметана 30%
сол на вкус
смлян бял пипер на вкус
Котлетите леко се начукват с дървено чукче. Поръсват се със сол и смлян черен пипер и от двете страни. Поставят се в тиган със сгорещен зехтин,  за да запържат по 3  - 4 минути на страна, нека да направят зачервена коричка.  Налива се виното и се оставя , за 1 - 2 минути и  преди да се извадят се добавя 1 с . л . масло, разклаща се добре тигана за да ги облее.  Изваждат се и се подреждат в йенаглас тенджера, намазват се с горчицата , поръсват се с риган, кимион  и върху тях се отцежда и останалата мазнина.
Наситняват се главите лук, зелените чушки се нарязват на по-тънки шайби, гъбите се нарязват на две, ако са големи се нарязват на по три филийки,  чесънът се нарязна на фини филийки. В същия тиган се добавя още малко зехтин и се слага наситнения лук, филийките чесън  да се задушават до омекване, следват  чушките, оставят се да омекнат при разбъркване и малко по-късно се добавят и гъбите. Оставя се на умерен котлон за около 8 - 10 минути, при периодино разбъркване, да останат на мазнина. Свалят се от котлона и зеленчуковата смес се изсипва върху котлетите. Захлупва се с капак и се вкарват във фурна на 180 градуса за около 45 - 50   минути.
Сметанов бешамел
В тиган  на умерен котлон се изсипва брашното да се запече, да се усети аромат на препечено брашно. Добавя се маслото и се разбърква енергично. По-малко се налива от прясното мляко при непресъкнато разбъркване. След като се получи гъста каша се добавя сух лук и сух чесън, прясно смляното индийско орехче и  се  излива цялата сметана, разбърква се и се оставя да клокне. Добавят се сол на вкус и смлян бял пипер. Сваля се от котлона и се излива върху котлетите. 
Оставя се на 180 градуса, докато се запече отгоре, за около 15 минути.



 





Коментари

Популярни публикации