ДИЕТИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА


От много време следя един чудесен кулинар, името й е  Мария, тя е италианка, диетолог  и споделя традиционни италиански диетични рецепти от едно време, класически и модерни, но само  си я следя и нищо не бях приготвяла от нейните рецепти. Но след като изядох две големи парчета разкошно класическо Тирамису, рецептата съм я пуснала в блога си, се засрамих от себе си и набързо за вечеря приготвих зеленчуците на фурна. Наистина са диетични, само с 2 с . л. зехтин Екстра Върджин, много подправки, от себе си добавих и Гарам Масала за още по-добър вкус и се получи разкошно зеленчукова ястие, което е само с 249 kcal на порция.

680-700 г- картофи, почистени и разполовени, ако е възможно да са с един размер горе-долу, това ще спомогне за еднаквото им изпичане
3 глави- шалот, разполовени на две. Защо точно шалот, защото има мек, сладък вкус и се съчетава добре с морковите и картофите, но ако не е подръка в момента, ще се готви с обикновен стар лук.
400 г - моркови, почистени и нарязани на средно големи кубчета
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 ч . л - червен пипер, аз сложих лют червен пипер, защото го харесвам
1 ч . л - сух розмарин
2 стръка- селъри на кубчета
1 ч . л - суха мащерка
1 ч . л - сух риган
1 1/2 ч . л - гарам масала, по избор
1 ч . л - сол
също така, за тези които обичат естрагон може да се добави, той е по избор
за поръска наситнен магданоз и копър
по време на печенето на два пъти добавих по 100 мл вода

Всички зеленчуци се прехвърлят в много леко  намаслена тавичка със зехтин,  35/25 см. Добавят се 2 с . л . зехтин и добре се разбърква с ръка, за да се омаслят. Добавят се и всички подправки, ако са пресни още по-хубаво и ароматно ще е, но аз разполагам в момента само със сухи и отново се разбърква. Добре е, ако зеленчуците са на един ред. Налива се 100 мл вода. Тавичката се покрива плътно с алуминието фолио и се поставя на най-ниското ниво на фурната при 205 градуса и се пече за 20 -25 минути. Отстранява се фолиото, долива се 100 мл вода, за да не се залепят зеленчуците в тавата и печенето продължава за още 35 - 45 минути,  при 190 градуса или докато картофите  станат напълно готови.
Изваждат се и се покапват с няколко капки лимонов сок. 
Посипва се с наситнен магданоз и копър.



Коментари

Популярни публикации