ШОКОЛАДОВО - ОРЕХОВА ТОРТА


Предлагам италианска рецепта за Шоколадово - орехова торта.  Рецептата е много лесна, няма трудни неизпълними действия, подходяща е за всеки ден, също за празници, защото има красив  вид, на вкус е прекрасна с влажна кадифена структура,  също така и не е натрапчиво сладка, а много умерена.

150 г - универсално брашно
150 - орехи
3 - яйца L
170 г - кристална захар
260 г - гръцко кисело мляко
60 мл - прясно мляко
120 г - разтопено масло
16 г - бакпулвер
1/4 ч . л - канела на прах
1/2 ч . л - хубаво високомаслено какао
щипка - сол
ГАНАШ
200 г - черен кувертюр
150 мл - смената 30%
1 ч . л - течен мед от акация, той е по избор и аз не съм го добавяла.
Само за информация пускам в малка снимка как изглежда гръцкото кисело мляко, което аз купувам от супера, не е проблем да се намери.

Шоколадово-орехова торта

В блендер с 60 г от общата захар се смилат орехите, но не е задължително да са смлени на прах, но да са добре раздробени.  Прибавя се и канелата, разбърква се. Оставят се настрана до ползването им.
В купа се счупват яйцата  с останалата захар и  се разбиват до побеляване, но не е задължително сместа да пада на панделка, но нека видимо да са увеличили обема си. Добавя се гръцкото кисело мляко и се разбива на средна  скорст , докато сместа стане гладка, това е около 1 до 2 минути, следва маслото на струйка, при разбиване на ниска скорсот.  Прибавят се орехите, прясното мляко и се разбива на ниска скорост, следва пресятото брашно с бакпулвера, канелата и какаото. разбива се до хомогенна смес. Готовото орехово-кейково тесто се изсипва във форма с ринг d-24 см с добре намаслено дъно и стени, като стените леко се покриват и с две- три щипки брашно, изтупва се и на дъното на формата се поставя хартия за печене.
Готовата , но сурова торта се пече в затоплена фурна на 170 градуса за около 45 минути, или до суха клечка поставена в средата. Изважда се, охлажда се за 4 - 5 минути и се освобаждава от формата, поставя се върху решетка напълно да се охлади.


ГАНАШ
Сметаната се загрява до точка на кипене ( с лъжичката мед, ако се ползва)  при разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавят шоколадовите парчета, разбърква се,  докато се стопят. Оставя се на стайна температура да се охлади и малко да стегне.
Охладената торта се поставя в по-голяма тавичка, така както е с решетката и се залива с охладения ганаш, като се започва от средата , като леко се разклаща, за да се разпредели правилно. Той е напълно достатъчен е ще облее напълно тортата. Това което ще покапе в тавичката може да се събере и да се съхранява в хладилник, има дълъг срок на годност и при необходимост може отново да се ползва, като се разтопи на водна баня.
Готовата залята торта се оставя на стайна температура, малко да се втвърди ганаша. През това време в гореща фурна на 180 градуса се запичат цели половинки ядки орехи, само малко да ги грабне фурната, колкото да станат хрупкави. Изваждат се, охлаждат се и се подреждат по края на тортата. Оставя се на студено , аз я извадих на терасата, навън е достатъчно хладно и предпочитам да се втвърди ганаша навън, отколкото в хладилник, но това си го разрешавам само зимно време.
След 1 час тортата е напълно готова да се разреже на хубави триъгълни парчета.


Шоколадово-орехова торта


Коментари

Популярни публикации