ЯБЪЛКИ В КЕЙКОВО ТЕСТО С КРЕМ ВАНИЛИЯ

КРЕМ ВАНИЛИЯ С НИШЕСТЕ
1 - яйце L
50 г - кристална захар
2  пълни ч . л - царевично нишесте
250 мл - прясно мляко
1 ч. л - екстракт ванилия
КЕЙКОВО ТЕСТО
2 средно големи - ябълки
2 - яйца L
100 г - кристална захар
щипка - сол
200 г - универсално брашно
16 г - бакпулвер
100 мл - прясно мляко
Започва се от приготвянето на крема, за да има време да се охлади, докато се приготви тестото.
В купа се смесват яйцето, захарта,  и царевичното нешесте, разбърква се. Загрява се прясното мляко и след като е достатъчно горещо се излива яйчената смес. При непрекъснато разбъркване с телена бъркалка се сварява гъст крем. Прехвърля се в купа предварително обляна със студена вода и отцедена, добавя се ванилията, разбърква се  и се покрива плътно с фолио , за да не хване кора. Оставя се настрана.
За тестото се счупват яйцата в купа, добавя се захарта и щипката сол и се разбива с миксер до побеляване. Прибавя се на порции пресятото брашно с бакпулвера при бавно разбиване с миксер, като се редува с прясното мляко. Сместа е гладка и пухкава.
В правоъгълна форма 16/24-25 см покрита с хартия за печене, като има и малко борд от хартията,  се изсипват средно големи ябълковите кубчета. По рецепта ябълките не са обелени, но аз ги обелих, защото кората на зимната ябълка е плътна и неприятна, това не са онези пролетни ябълки с фина коричка, които може да се ползват с кората им, но всичко е по избор. Заливат се със сместа, така че да са покрити кубчетата ябълки.
Охладения крем се поставя в пош със звездовиден отворен накрайник. Полагат се линии с крем по диагонал , а след това обратно , за да се получи ромб. Това е много лесно и непретенциозно, не е изобщо задължително да се спазва някаква точна фигура. Разстояниемо между линиите е около 2 -3 пръста.

Така приготвен сладкиша се поставя в затоплена фурна на 175 - 180 градуса за около 30 минути. Нека да получи хубаво зачервяване. По време на печенето се забелязва как крема леко спада надолу и тестото как се покачва нагоре, като малки ромбовидни балончета, така й остава след печенето.
Изважда се , охлажда се и се напудря с канелена пудра захар.






Коментари

Популярни публикации