СВИНСКО С КИСЕЛО ЗЕЛЕ НА ФУРНА

Свинско с кисело зеле, класика в жанра, наред със сармите с кисело зеле.  Зимата няма да е зима, без традиционното кисело зеле в мръвка. Харесвам го да бъде на мазнина, защото мазнината се обича с киселото зеле, имат си взаимна любов. Не обичам да ми стои стъклено , също и да е като варено, затова се приготвя с повече олийце, някои слагат мас, но тя не е мой продукт, затова си оставам на старото всепризнато олийце и да се приговя с по -дълга термична обработка, да се турнат малко аромати и накрая да завърши с чаша червено винце.

Най-хубаво е месото да е от гърдите, или да е по-шарено, да си има тлъстинка.
Рецептата не е моя, но ми хареса , като изпълнение и затова я предлагам, не че до сега не съм приготвяла кисело зеле  с месо на фурна, но тази е по-добра,  най-долу ще пусна и източник. Благодаря за тази рецепта.

около 800 г  - свински гърди, или подходящо по -шарено свинско месо
около 1.3  - 1.4 кг - кисела зелка, добре втасала, сочна и бледо жълта 
1 скилида - чесън
120 мл - олио,  разпределено, даже и още малко след като е готово, за завършек при печенето
1 ч . л - пушен червен пипер
1 ч . л - смлян черен пипер
2 щипки зърна микс от - черен пипер
1 - дафинов лист
1 цяла сушена червена чушка, тя е само за аромат
1 - 2 сухи люти червени чушки
сок от зелето и малко водичка за готвенето

Приготвя се зелето и месото на два етапа.
Зелката се нарязва на ситно, но не и съвсем на ситно, нека да се усеща и се слага в тенджера с дебело дъно с част от олиото.. Поставя се на умерен котлон и се добавя само разпуканата с обелката скилида чесън, тя е само за аромат и олио , за да се запържи при периодично разбъркване, да смени зелето цвета си, за около 30 - 40 минути. Важно е да се изпари водата на зелето, да се омазни добре и да е частично сготвено преди да се постави във фурната. Ако има необходимост се добавя само 50 мл вода.
Следва месото. нарязва се на обичайните парчета и се запържва до златиста коричка от всички страни.
Полуготовото зеле и месо се изсипват в глинен съд, добавя се червен пипер,  зърната от микс на черен пипер, дафинов лист и между зелето се слага цялата ненарязана суха червена чушка, тя е само за аромат и се заравят в зелето и лютите чушлета. Добавя се малко сок от зелето и малко водичка. Залива се със струйка олио. Затваря се с капак.  
Вкарва се във фурната на 180 градуса да се пече, докато напълно остане на мазнина. 
Малко преди да се изкара от фурната се долива още малка струйка олио, оставя се за 1 - 2 минути и се изважда от фурната.
Киселото зеле с мръвка е напълно готово, остава да се налее чашата с червеното вино.
Приятен апетит с филийка хубав мек бял хляб.



Коментари

Популярни публикации