ЛИМОНОВ КЕЙК С МАКОВО СЕМЕ И ЛИМОНОВА ГЛАЗУРА ( LEMON POPPY SEED CAKE )

 

Рецептата е много лесна, но и много вкусна, получава се много свеж, сочен  лимонов кейк, а маковото семе в допълнение придава разкошен вкус.
220 г - универсално брашно
1/4 ч. л - сол
6 г - бакпулвер , или 1 1/2 ч.л.
1/4 ч. л - сода бикарбонат
30 г - маково семе
настъргана кора от 2 лимона
75 г - масло на стайна температура
150 г - кристална захар
3 - яйца L
1 ч . л - ванилия екстракт
70 мл - зехтин Екстра Върджин
120 мл - бътермилк
ЛИМОНЕНА ГЛАЗУРА
60 мл - лимонов сок
50 г - кристална захар
Фурна - 180 градуса
Кейкова форма 23/13 см  намаслена с парче масло и на дъното й парче хартия за печене.
Бътермил се приготвя като към 120 мл прясно мляко се прибавят няколко капки лимонов сок, или сок от половин малък лимон. Оставя се за 15 минути и след това време е готов за ползване.
В купа се разбърква брашното, содата, солта, бакпулвера, маковото семе и настърганите кори лимон. Оставя се настрана.
В купа с миксер се разбива маслото и захарта, до крем.  Добавят се яйцата едно по едно, прибавя се ванилията и зехтина. 
Постепенно се прибавя брашнената смес , като се редува с бътермилка и се завърша с брашно. Разбива се на ниска скорост на миксера, докато се усвои брашното и се получи гладка смес. Разбиването е за кратко.
Готовото кейково тесто се изсипва във формата и се пече в затоплена фурна на 175 - 180 градуса за около 50 минути. Винаги се прави тест проверка с дълго дървено шишче и ако не са полепнали трохи се изважда от фурната.
ЛИМОНОВА ГЛАЗУРА
Докато се пече кейка се приготвя лимоновата глазура.
В касерола се изсипва лимоновия сок и захарта. Поставя се на умерен котлон  при разбъркване, докато се стопи захарта. Сваля се от котлона.
Изважда се от фурната кейка и с дълго дървено шишче веднага  се набожда на много места. Внимателно се залива с лимоновата глазура.
Оставя се да се охлади напълно, а след това се изважда върху решетка.



Коментари

Популярни публикации