БИСКВИТЕН ТАРТ С ШОКОЛАДОВ КРЕМ



БИСКВИТЕНО ТЕСТО
300 г - универсално брашно
100 г - кристална захар
80 мл - царевично олио/слънчогледово
2 - яйца М ( ако яйцата са L от тях се отстранява около 1 ч . л.  малко  от белтъка. За да ми е по-удобно ползвам спринцовка, а това е около 10 мл. ) 
8 г - ванилов бакпулвер
10 г - ванилова захар
КРЕМ ШОКОЛАД
280 мл - прясно мляко, стайна температура
60 г - кристална захар
25 г - царевично нишесте
1 пакетче - сух ванилин
80 г - черен кувертюр
ШОКОЛАДОВ КРЕМ
В тенджера се изсипва захарта, ванилията, нишестето и се разбърква с телена бъркалка. На две три пъти се добавя студеното мляко и отново добре се разбърква. Тенджерата се поставя на умерен котлон и при непрекъснато разбъркване се сварява  крем. Сваля се от котлона и се прибавят шоколадовите парчета. Разбърква се до стопявянето на шоколада. Оставя се настрана.
ТЕСТО
В купа се изсипва брашното, захарта, разбърква се и следват яйцата и се разбърква с вилица, като по-малко се загребва и от брашното. Добавя се ванилената захар, олиото и бакпулвера. В началото се работи с вилицата, но след това с ръка се омесва меко и гладко тесто, което не лепи по ръцете. 

Тестото се дели на две равни части. Общото количество на тестото е 600 г.  Едната част се поставя върху хартия за печене и с точилка се разточва в кръг. Отгоре, върху тестото, се поставя дъното на форма с d 24 см, леко се притиска , за да се отбележи. С резачка се изрязва по белега. Отстраняват се изрезките, те ще ни трябват на по-късен етап.
Върху хартия се разточва , но в правоъгълна форма другото парче тесто. Оставя се настрана .
Върху първото парче тесто, кръг с d 24 см , с шпатула се нанася охладения крем. Разпределя се, без един пръст от края на тестото, това нека да служи като малък борд, без крем. Заедно с хартията се прехвърля в плоска тава.
От правоъгълното парче тесто с резачка е изрязват ленти около 1/2 см ширина, трябва да са по-тесни. 
Започва реденето на лентите върху крема , който е положен върху тестото, като се има предвид лентите да са по- близо една до друга, за да се създаде красива и по -плътна решетка. Края на лентата се притиска в борда на тестото, който е без крем. Реденето на лентите става,  като първата се слага по вертикала, следващата по хоризонтала, следа веднага по вертикала и т.н., редуват се една след друга. Лентите, които са извън тестото  се изрязват с резачката и остатъка се прибавя към останалите изрезки. От това парче тесто се оформя дълъг фитил, нека да е по плътен и се полага по края на целия сладкиш, т.е. покрива края на всяка лента, като накрая се захващат с пръсти.  
Върху фитила с нож се прави лека декорация, линийки на кръст. Не се реже тестото, а само се оставя белег.
Пече са на 175 градуса за около 25 - 30 минути, или до хубав златист цвят и в момента в който се забележи , че започва да кипи шоколада, говори че е готов сладкиша.
Изважда се и се оставя напълно да се охлади.  Може леко да се напудри по края с пудра захар.

.........моята форма е с дано d 22 см, по-малка е от указаното по рецептата, затова ми остана повече от тестото и за да не го хвърлям, то за нищо не може да ми послужи, си направих малки стилизирани цветя, които залепих с малко вода върху решетката, за повече красота, но това е по избор.




Коментари

Популярни публикации