СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ КАРТОФИ НА ФУРНА

 броя по - големи по размер -  картофи
8 с . л - зехтин Екстра Върджин
200 г - черни маслини Каламата, без костилка
100 г - сушени домати в зехтин
2 скилиди пресован - чесън
2 стръка- зелен лук
200 г - козе сирене
6 с . л -. настърган пармезан
сол
черен пипер
Измиват се старателно картофите с четка под течаща вода. Не се обелват. Срязват се от дългата им страна наполовинка. Подреждат се в плоска тава покрита с хартия за печене. Намазват се посредством четка със зехтин, умерено се посоляват  със сол и смлян черен пипер. Поставят се в гореща фурна на 210 градуса за 40 минути. Прави се тест-проверка с остро дълго ножче, и ако влиза спокойно означава , че са готови.Изваждат се и се охлаждат за кратко.
В купа се слага настърганото сирене, добавя се наситнен зелен лук,  пресован чесън, маслините и сушените  доматите нарязани на ситно. Добавя се много умерено сол, защото ще има поръска от настърган пармезан и смлян черен пипер.  Разбърква се .
Със супена лъжица се издълбава вътрешността на картофите, но така, че да не се прорязва долната коричка и  пулпата се добавя към сместа със сиренето и добре се разбърква. Оформя се с ръка голямо кюфтенце от сместа и се поставя в вдлъбнатината на картофа,разпределя се и се  оформя  височко, нека да има достатъчно плънка. Полива се със струйка зехтин и се поръсва с настърган пармезан.
Допича се на 180 градуса за още 15 минути.
Поднася се с наситнен зелен лук и  зелена салата.



Коментари

Популярни публикации