ЛАЗАНЯ С ПИЛЕШКО И ГЪБИ


Всички любители на лазаня и пилешко ще харесат рецептата. Зная, че нарушавам правилата на традиционната лазаня, но когато нещо е толкова вкусно, защо да не се нарушат. Рецептата за тази лазаня е много обемна, но това ще е така, ако се приготви от нулата, или с ръчно правена паста, и то не каква да е паста, а паста с магданоз.  Това говореше да направя ръчно тестото за паста, да  извадя машината на паста, , след това да започна да извайвам корите, да ги разстилам и накрая да се озова в кухня посипана отвсякъде с брашно, а , благодаря от тоз` разкош, ще работя с готови кори на Barilla, те са си много добри, или едни от най-добрите. Така че  тази част от рецептата я пропускам, но който я пожелае веднага ще я споделя с огромни подробности. За рецептата се приготвя една почти суха смес от гъби и подправки, която надолу ще напиша, и заради това, че е суха само този път си разреших всяка кора да я потопя в гореща вода , това е само за не повече от  секунда и се подреждат. Така лазанята ще стане много сочна. Това е втората промяна,  която направих.
БЕШАМЕЛ
1.5 литра - прясно мляко
150г - универсално брашно
150 г - масло
две - три щипки прясно смляно индийско орехче
1 - дафинов лист
1/2 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян бял пипер
ЗЕЛЕНЧУКОВА СМЕС
около 1 кг - гъби Печурки
1 1/2 ч . л - сух риган
1/2 ч . л - сух розмарин
щипка-две - суха мащерка
400 мл - пилешки бульон
2 скилиди пресован - чесън
3 големи глави стар - лук
3 - моркова
3 стръка -селъри
1/2 връзка- магданоз
6 - 8 с . л - зехтин Екстра Върджин
1/2 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
ПИЛЕШКИ ГЪРДИ
4 бр . големи  - пилешки гърди
1/2 връзка - свеж босилек, или сух за поръсване
230 г настърган - пармезан
В блендер на дребно, но не и до паста,  се смилат морковите, главите лук, селърито и гъбите. Нарязва се на много ситно и 1/2 връзка мазданоз.
В тенджера се сипват 4 - 5   с .л .зехтин да загрее и се прибавят наситнения лук, морковите и селърито. Разбъркват се за около 3 - 4 минути. Прибавят се мащерката, розмарина, ригана и чесъна. Разбърква се за още 1 минута и се прибавят гъбите и се посолява със сол и смлян черен пипер. Добавя се  пилешкия бульон, разбърква се. Оставя се да заври , а след това се намалява котлона, колкото да къкри на ниска температура и се оставя за 90 минути. Сместа трябва да стане почти суха. Ако по време на готвенето е необходимо може да се добави малко гореща вода, ако стане прекалено твърда и  суха сместа, но това е преди да са изтекли 90 минути.  Зеленчуковата смес трябва да остане основно на мазнина. 
БЕШАМЕЛ
Приготвя се на умерена температура. 
В касерола се загрява прясното мляко с дафиновия лист. В друга дълбока тенджера се разтопява маслото и се прибавя брашното. Разбърква се , докато се оформи филм по дъното на тенджерата и се усети приятната миризма на препечено брашно и масло. По-малко се започва прибавянето на млякото на струйка при непрекъснато  и енергично разбъркване. След като се е поело следва нова порция мляко и така до края на млякото. Ще се превърне в разкошен кадифен нежен бешамелов сос. Подправя се с малко сол, смлян бял пипер и щипките настъргано индийско орехче.
ПИЛЕШКИ ГЪРДИ
Добре е , ако месото е полуразмразено, така ще може да се нареже правилно. Гърдите се нарязват на скалопини, на тънки филийки, под наклон, за да се оформят хубави по-големи парчета. В тиган със загрят на умерен котлон зехтин се поставят парчетата месо и се запържват от двете страни , докато се образува лека кафеникава коричка. Изваждат се и се оставят настрана.
СГЛОБЯВАНЕ НА ЛАЗАНЯТА
Необходимо е тавичка около 30/22/6 см 
На даното на тавичката се изсипва не много голям черпак бешамел, разпределя се. Както по-горе споменах всяка кора се потопява само за секунда в гореща вода, тенджерата с горещата водата стои непосредствено до тавичката, и се подреждат една до друга в тавичката. Поръсват се с наситнен магданоз.  Следват няколко лъжици от зеленцуковата смес, разпределят се из цялото пространство,  и следват пилешките парчета подредени едно до друго. Залива се с бешамел, не се пести бешамела, нека да има навсякъде. Разхвърлят се няколко листа свеж босилек, или се поръсва със сух.  Поръсва се с настърган пармезан. Следват кори, за секунда натопени в горещата вода, наситнен магданоз, зеленчуковата смес, пилешкото, бешамел, босилек,  настърган пармезан. В тази поредица се продължава , докато приключат продуктите. Получават се 3 реда от кори, зеленчукова смес, пилешко. Последен слой са пилешките скалопини и се заливат с по- дебел слой бешамел. Поръсва се с пармезан.
Пече се на 180 градуса за около 30 - 40 минути или до хубав златист загар.
Изважда се и се оставя за 30 минути, а след това се сервира.



Коментари

Популярни публикации