ШОКОЛАДОВА КАФЕ ТОРТА С КАРДАМОН И ШВЕЙЦАРСКИ МАСЛЕН МЕРЕНГ

 

БЛАТ
80 г - черен кувертюр
160 мл - горещо еспресо
35 г - високомаслено какао
125 мл - бътермилк
200 г - брашно за торти и сладкиши
1 1/3  ч . л.  - сода бикарбонат
1/4 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян кардамон
80 г - масло на стайна температула
225 г- светло кафява захар
1 ч . л - ванилова паста, ако не се разполага се ползва ванилия екстракт, или сух ванилин
2 - яйца L
ШВЕЙЦАРСКИ МАСЛЕН МЕРЕНГ, ИЛИ БЕЗЕ
150 г - черен кувертюр
120 г - белтъци
150 г - пресята пудра захар
200 г - масло на стайна температура
1/2 ч . л - разтворимо кафе
1/4 ч . л - смлян кардамон
1/2 ч . л - екстракт ванилия
щипка - сол
ГАНАШ
50 г - черен кувертюр
75 мл - сметана 35 %
1  с. л - масло
поръска по избор, може златна поръска, или настърган черен шоколад, или шоколадови пръчици
ФУРНА - 180 градуса
Кръгли форми d 15 см. (нямам толкова малки форми, ползвах форма с d 17.5 см  и това малко се отрази на дебелината на блатовете )  с  намаслено дъно, покрито с хартия за печене  и намаслени  стени.
БЛАТ
Бътермил се приготвя като в 120 мл прясно мляко се изсипе сок от малък 1/2 лимон. Оставя се за 10 -15 мин, и и ще се превърне в бътермил, не съмсем точно бътермил, но силно подобно. 
На водна баня се разторяват шоколовите парчета. Прибавя се какаото, разбърква се до гладкост.  Оставя се настрана.
Пресява се брашното, содата, солта,  и смления  кардамон, разбъркват се и се оставя настрана.
Мекото масло, захарта и ваниловата паста се разбиват до крем. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко добре се разбива, за да се приеме, добавя се разтопения шоколад с какаото , разбива се, докато се приеме. По- малко се добавя от брашнената смес, като се редува с бътермилка, завършва се с брашно. Цялата смес се измерва на кантарче и се дели на три части. Всяка част при мен беше около 326 г. Разпределят се във формите.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 20 - 25 минути, или до суха клечка поставена по средата. Изваждат се , охлаждат се за кратко, отстрнява се хартията и се оставят върху решетка да се охладят напълно.
ШВЕЙЦАРСКИ МЕРЕНГ
Разтопяват се шоколадовите парчета на водна баня, добавя се и разтворимото кафе. Оставят се настарна.
В голяма купа се изсипват белтъците и захарта. Поставят се на водна баня и се разбъркват непрекъснато с шпатула, докато захарта се разтопи и сместа се сгорещи до 60 градуса. Ползвам кулинарен термометър. Сваля се от котлона и се разбива с миксер на висока скорост за около 10 минути и по този начин и ще се охладят.  Ще се превърне в блестящ лъскав меренг.  Температурата на сместа трябва да е около 27 - 28 градуса, или да има разлика не по - голяма от 10 градуса с температурата на маслото.  Започва прибавянето на маслото лъжица по лъжица при непрекъснато разбиване на средна скорст на миксера. Трябва да се получи копринено нежен крем. 
Тъй като аз не съм професионален кулинар, а имам само някакво си малко хоби,  очаквах при добавянето на маслото сместа да се пресече, точно за това бях подготвена и то наистина така и стана, сместа ми се пресече почти накрая на добавянето на маслото. Може би трябваше да добавя с 1 с . л. по- малко масло, ама кой да знае...Но има няколко начина тази досадна грешка да се поправи, едното е да се продължи с разбиването, докато се превърне в крем, нямам търпение и не зная какво ще стане, отхвърлих го като идея,  второто е да се добавят още 2 до 3 с . л . масло, но прецених , че е прекалено много маслото , или да се извадят от сместа няколко лъжици да се разтопят в MW за няколко минути и на струйка да се добавят към основния крем, което напълно отхвърлих,  и най-приемливото  и лесно за мен е да се остави на студено за 30 минути и отново да се разбие, както и направих. След 30 минути го разбих с миксер  на висока скорост и се превърна в крем който очаквах.  След като беше готов се прибавя ванилията, кардамона, малкото сол, добавя се и разтопения шоколад с кафето.  Разбива се отново. Готовата смес се поставя в пош с кръгъл по-голям накрайник.
Платките, блатовете, по всяка вероятност по време на печенето са образували капаче, което се отстранява с назъбен нож, за да са изравни отгоре, напълно плоски.
Върху тортена подвижна поставка се слага 1 ч .л.  от крема и отгоре тортената подложка, така няма да се движи и ще е статична. Поставя се един охладен блат. С пош се полага крем, като се започва от външната страна навътре, като спирала. Похлупва се с втори блат, - крем и третата платка се обръща,  за да е напълно изравнен блат. Леко се притиска и така приготвената торта се оставя в хладилник за около 15 минути, или докато се приготви ганаша. Останалия крем се прибира в хладилник, той ще е необходим за декорацията на тортата.
ГАНАШ
Сгорещява се сметаната и се заливат шоколадовите парчета,  добавя се и маслото, разбърква се до стопяването му. Оставя се настрана, докато малко се охлади, но не до толкова, че да не може да залее тортата.
Изсипва се ганаша в центърна на платката, и тортата леко се поклаща за да се разпредели, а останалата част от ганаша се сипва по страните,  като се помага с обърната лъжица, така ще се разтича по страните.  Оставя се в хладилник за 30 минути.
Останалия крем се прехвърля в пош с накрайник отворена звезда.
Върху горната част се пошират рози, или друг вид декорация.
Декорира се със златен прах, или шоколадови стружки, пръчици, по избор.
Тортата се съхранява в хладилник.








Коментари

Популярни публикации