ПРОВАНСАЛСКИ СУХИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ НА ФУРНА

 

Всички сме готвили постни пълнени сухи червени чушки и всеки си има негов си  начин, така и аз.  Готвя си ги така, както аз си знам, както у дома се харесват и никога не сменям рецептата, все една и съща е и винаги е с прекрасен резултат. По случайност видях тази рецепта при Ралица Николаева , загледах се, по различна е от това което до момента съм готвила и много ми допадна. Чушките бяха на лице, оставаше и да се запретна и набързо да ги приготвя, но само една добавка има от мен, не приемам сухи постни чушки без шепа - две стафиди, но това си е мой избор.   Мога определено да кажа, че са много, много вкусни и няма да е за първи път приготвянето им, моята рецепта отива назад, а излиза напред тази, която предлагам.
Тайната, ако мога така да кажа, е в количеството лук, не го пестете, той придава сладост, вкус и аромат. Отделно сухите червени чушки имат специфичен сладникав вкус и в съчетание със задушения лук правят пълнените постни сухи чушки уникални.
12 бр - големи сухи червени чушки, или около 20 бр малки
200 г - ориз дългозърнест
4 големи глави стар - лук
1 стрък - наситнен праз лук, бялата част
6 - 7 с . л - зехтин Екстра Върджин , или олио, но предпочитам зехтин ( постните ястия обичат мазнината )
1 ч . л - сол
1 ч . л - смлян черен пипер
1/2 ч . л . мащерка
две - три щипки - сух риган
1 с . л - червен пипер, ако е пикантен е още по - добре, по избор
две- три шепи - тъмни стафиди
Почистват се чушките, ако имат семенници. Поставят се в тенджера с достатъчно вода и се слагат на котлона да заврят. След като кипнат веднага се свалят, похлупват се с  капак и се оставят за около 20 минути да омекнат. Отцеждат се, но водата от чушките се запазва, тя е  много ароматна и ще потрябва на по - късен етап. 
Обелва се лука и праз лука  и се нарязва на по едри кубчета. Загрява се зехтин в тенджера и се изсипват  двата вида  лук,  посолява се. Готви се до омекване, или докато стане стъклен, при периодично разбъркване.  Докато се задушава лукът се измива ориза в няколко води, или до прозрачна вода. Отцежда се и се прибавя към лука , разбърква се да се омазни за около 1 - 2 минути. Добавя се червения пипер, смлян черен пипер, сухите подправки,  и се налива 300 мл гореща вода. Оставя се на умерен котлон да къкри , или  докато водата се абсорбира от ориза.  Сваля се от котлона, добавят се стафидите, разбърква се,  за да се разпределят и се оставя да се охлади. 
С чаена лъжичка се напълват чушките и се подреждат плътно една до друга в тавичка леко намаслена със зехтин.  Налива се водата, колкото  леко да ги покрие,  от попарените чушки, тя е ароматна и ще придаде хубав вкус. Полива се със струйка зехтин, добавяа се още малко сол.  Тавичката се завива с алуминиево фолио и се пече в затоплена фурна на 180 градуса за около 15 - 20 минути. Отстранява се фолиото и се допича,  докато водата се поеме и остане само на мазнина, а чушките да получат запечена коричка.
Сервират се с гъсто кисело мляко, или със свеж таратор. 





Коментари

Популярни публикации