ПРОВАНСАЛСКА МОРКОВЕНА ТОРТА С ГЛАЗУРА ОТ СОЛЕН КАРАМЕЛ

ТЕСТО
200 г - кристална захар
4 - яйца L
390 г - разтопено кокосово масло, или олио
1 ч . л - ванилия екстракт
395 г - универсално брашно
3 ч . л - бакпулвер
1  ч . л - канела на прах
400 г -  настъргани моркови
115 г -  златни стафиди
ПЪЛНЕЖ
60 г - пресята пудра захар
500 г - крем-сирене Филаделфия , или подобно с добър състав
120 г - масло на стайна температура
1 с . л - ванилия екстракт
300 мл - сметана 30 %
ГЛАЗУРА ОТ СОЛЕН КАРАМЕЛ
200 г - кристална захар
60 мл - вода
120 мл - сметана 30 %
30 г - масло на стайна температура
1 ч . л - ванилия екстракт 
1 ч . л - сол на люспи
В купа се разбърква брашното, бакпулвера и канелата.
Морковите се настъргват, оставят се настрана.
В купата на миксера се разбиват с бъркалката за белтъци, яйцата, захарта, ванилията,  докато увеличат обема си. На струйка при разбиване на ниска скорст се прибавя разтопеното кокосово масло / олиото. Прибавя се брашнената смес, разбива се отново на ниска скорост и се прибавят морковите и стафидите, разбива се докато се разпределят.  Тестото е тежко и плътно. Намаслява се форма, ако се ползват три еднакви по диаметър форми е най-добре,  като предварително се измери количеството на тестото и се раздели на три равни части,   включително и стените ,с d 22 - 23 см,  покрива се с хартия за печене като има и малък борд от хартита и се изсипва сместа. Пече се в затоплена фурна на 170 градуса  с вентилатор , за около 60 - 80 минути  или до суха клечка поставена по средата.  Трябва да се има предвид , че това е тежко тесто и ако е едно цяло и не е разпределено по три форми, печенето е бавно. Изважда се от фурната, охлажда се за кратко и се прехвърля върху решетка до пълното му охлаждане. След като се охлади напълно се разрязва на три блата. Ако по време на печенето, което е много вероятно се е получило капаче, надигналата се част от  тестото с назъбен нож се изрязва,  за да стане напълно равно.
ПЪЛНЕЖ
В миксер се разбива крем- сиренето и мекото масло до крем. Бавно се добавя пудрата захар при разбиване на ниска скорст, добавя се и ванилията. Така приготвения крем се оставя на студено да стегне добре, за около 30 - 40  минути. Разбива се сметаната до меки върхове и се прибавя охладения крем, разбива се до твърди връхчета. Оставя се на студено до ползването му.
Тортата се разрязва на три платки, ако е една цяла.  Поставя се върху въртящ поднос,  като по средата се поставя малко от крема, за да  залепне  тортената платката, да е статична. Отгоре се поставя блат, намазва се с обилно с крем, следва втора платка - крем и третата се обръща за да е равна и се намазва с останалия крем, като се хващат и стените.  Не е необходимо да е плътно намазана с крем, това е непретенциозна торта, даже в оригиналната рецепта много леко е измазана,  да се виждат блатовете, съвсем провансал,  както е  и оригиналнато заглавие на тортата - Провансалска морковена торта.   В основата на тортата се полепват начупени леко запечени орехи. 
Така приготвена се оставя  в хладилник за 2  - 3 часа.
КАРАМЕЛЕНА ГЛАЗУРА.
В касерола се изсипва захарта и водата. Оставят се на ниска температура,  докато захарта се превърне в светъл, златист карамел. Сваля се от котлона и се изсипва сметаната, връща се обратно на котлона на ниска температура и се разбърква с дървена лъжица, докато напълно се стопи карамела. Сваля се от котлона и се прибавя лъжичката сол и ванилията. Ако случайно, въпреки че това често се случва,  след добавянето на сметаната карамела не се е разтопил напълно, а му е време да се свали от котлона,  това е от вида захар, у нас захарта не е с много добро качество, и все още има малки бучици  това не е притеснително. Веднага,  докато е горещ се прецежда през цедка и ще се получи перфектен  кадифен карамелен сос. Охлажда се на стайна температура, но не и да се сгъсти прекалено, но ако и това се случи се поставя на водна баня, или в MW за не повече от 2 до 3 секунди и ще се превърне  отново в гладък карамелен сос.
Изважда се охладената торта и точно по средата се изсипва напълно охладен,  но течен карамел. С металната шпатула се разнася леко и внимателно да покапе отстрани на тортата. По средата се поставят няколко запечени ореха, като малка декорация. 
Оставя се  в хладилник за 1 - 2 часа. 
Нарязва се на тортени парчета със  затоплен под гореща вода нож и подсушен .









Коментари

Популярни публикации