НАЙ - ЛЕСНАТА РЕЦЕПТА ЗА БРИОШ ГЕВРЕЧЕТА ( BRIOCHE FEUILLETEE SUPER SIMPLE )


Доста рецепти за бриош имам и до една са хубави, някои са по- сложни, други са много лесни и бързо, но тази рецепта за гевречето бриош си е един разкош. За мен няма по-добра рецепта, разкошна консистенция на тестото, пластовете се делят един по един, хрупкава коричка, а отвътре е фино, меко , въздушно тесто, което се дължи на ламиниране на маслото в тестото. Ламинирането не е сложно, не е както  при френските кроасани, но се втъква маслото направо с пръсти в самото тесто и точно то, маслото, придава този уникален вкус на  гевречето. 

2 - яйца L, разделени на  жълтъци и белтъци
200 мл - хладка вода
200 мл - хладко прясно мляко
125 мл - царевично олио/слънчогледово
3 с . л - кристална захар
7 г - суха мая
щипка - сол
700 - 800 г - универсално брашно
125 г - масло на стайна температура
1 ч . л - ванилия екстракт, ако не се ползва ванилия екстракт ще се ползва обикновен ванилин.
за поръска - маково семе, сусам, по избор
Рецептата е дадена тестото да се измесва на ръка, но за удобство и бързина всичко съм измесвала в планетарен миксер, това е уточнение.
В купата на миксера се изсипва водата, прясното мляко, захарта, малкото сол,  само  белтъците от 2 яйца ( жълтъците ще се ползват за намазване на гевречето ), олиото, и маята. Разбърква се с телена бъркалка да се постопи захарта и бавно започва да се добавя брашното. При мен брашното беше точно 700 г + 2 с . л.  Тестото трябва да е меко и леко да лепи по пръстите на ръката. Измесването става на средна скорост на миксера  с куката за тежко тесто в продължение на 12 - 14 минути, или докато тестото стане  гладко, копринено нежно с прятен млечно-бял цвят. Изважда се от миксера и се прехвърля в дълбока леко намаслена купа с масло. Покрива се и се оставя да втаса ,за около 1 час.

Втасалото тесто се изважда върху плот намазан с олио. Повече брашно не се добавя, но всичко зависи от това дали се измесва на ръка или в миксер. може би , ако се измесва на ръка ще трябва малко повече да се добави брашно, но всичко е по преценка и важното е тестото да е меко. Така както е извадено върху намаслен плот с олио се намасляват и ръцете и с пръстите се оформя чрез избутване на голям провоъгълник, около 3 -3 1/2 разтворени педи, и с дебелина около 4 мм. Тестото стои грубовато, не е изгладено, виждат се мехури по него и точно така трябва да изглежда. 

 Намазва се с част от мекото масло с пръсти из цялата повърхност. Ще покажа в галерията от снимки. Долната страна се прехвърля към средата и отново се намазва с масло, и с пръсти малко се издърпва, изравняват се и страните му. 
Прехвърля се горната страна, така че да покрие изцяло долната,  получи по - тесен правоъгълник, и  отново с пръсти, или цяла ръка,  се поразтегля,  за да се увеличи ширината му.  Само в лявата страна до  половината се намазва с останалото масло. Дясната ненамазана част се прехвърля, похлупва намазаната част с масло.  С цели длани се оформя на груб правоъгълник, като се потупва, поразпъва, за да се оформи правоъгълник, който ще се нареже на  8 - 9 ленти с нож за пица, с ширина около 2 - 2 1/2 см. Имайте предвид, че тестото стои като живо, то се мести, не е статично и гладко и това се дължи на повечето меко масло и хубавото втасване. 


Всяка лента през половината се прегъва , леко с пръсти се натиска и се усуква,  доста стегнато. Двата  края се събират в едно,, може и възелче да се оформи. Оформя се геврече, което се поставя в тава застлана с хартия за печене.
Така приготвените гевречета се оставят за  15 - 20 минути. 


Намазват се с разбитите жълтъци и ванилията екстракт. Там където е свивката от двата края се поръсва с маково семе или сусам, по избор.
Пече се в затоплена фурна на 200 градуса за около 15 - 20 минути.
След като се извадят от фурната още топли се намазват с парче масло.
Бриош - гевречето е напълно готово. 








Коментари

Популярни публикации