ГРЪЦКИ ПАЙ С ПРАЗ ЛУК , ФЕТА СИРЕНЕ И ЗЕЛЕНИИ - GREEK LEEK AND CHEESE PIE


До момента нямах никакво отношение към баница с праз лук, от мен беше напълно отхвърлена и никога  не бях  я приготгвяла, но винаги има и първи път. След като видях гръцката рецепта, гърците го наричат пай, за нас си е баница,  отвъднъж ми хареса и веднага се спретнах да я приготвя, имах и праз замразен във фризера, в рецептата е пресен, но това че е замразен  изобщо не е проблем. Оставих го на стайна температура за не повече от 10 минути и започнах. Получи се един разкошен гръцки пай със силно хрупкави кори и влажна ароматна плънка. При тази рецепта, а и не само , при всички гръцки рецепти,  е много важно подреждането на корите, не че е голяма философия, но гърците по друг начин ги подреждат и наистина има огромен ефект,  баниците са им много  хрупкави, корите са им сухи,  което се и търси при всяка баница, а плънките са им винаги влажни. 

1 кг - праз лук
2 глави  - червен лук
4 с . л - зехтин Екстра Върджин
3 стръка -селъри
1 скилида - чесън
сол и повечко прясно смлян черен пипер
3 стръка - зелен лук
1/2 връзка -  мента
1/2 връзка - копър
настъргана кора от 1 лимон и сок от 1/2 лимон, не ги забравяйте, те придават разкошен вкус и аромат
300 г - Фета сирене
1 - яйце L
700 г - кори за баница , добре ще бъде, ако корите са по- плътни
150 мл- зехтин Екстра Върджин
Фурна - 160 градуса
Тава с размер около 34/25 см добре намаслена със зехтин
На котлон се поставя тенджера с достатъно подсолена вода, оставя се да заври. През това време се нарязва праз-лука на шайби, около 3 - 4 мм. Изсипва се във врящата вода и се оставя да ври за 2 - 3 минути. Така ще се премахме горчивината от зелената част на лука. Изсипва се в гевгир , отцежда се и се изсипва в дълбок тиган със загрят зехтин , около 2 -3 с . л  да се задушава. Прибавя се нарязан на по-едро  червен лук, добавят се още 4 с . л зехтин, следва нарязаното на дребни шайби селъри, пресован чесън, подправя се със сол и повечко  прясно смлян черен пипер, разбърква се, за да се комбинират добре зеленчуците и се оставя на котлон, докато изври всякаква вода, и остане почти на мазнина, при периодино разбъркване. Сваля се от котлона и се добавя наситнен копър и ментата, кора от 1 лимон и сок от 1/2 лимон,  наситнен зелен лук, яйцето, и сиренето намачкано с ръка, нека да има и малко по- големи бучици. Цялата смес добре се разбърква и се добавя още малко смлян черен пипер.
Тавичката се намазва добре със зехтин. Започва се реденето на корите, като първата кора се поставя по цялата тавичка, покапва се със зехтин, не се маже с четка, защото корите ще се залепят една за друга, а когато се покапва остава въздух между тях. Следва втора кора, но поставена само до половината на тавата, като другата й част е извън тавичката, останалата половина от тавата се покрива с друга половин кора, като част от нея е извън тавата,  покапват се със зехтин. Следва една цяла кора , покапва се със зехтин, и следват две нови кори като се поставят до половината на тавата и се покапват със зехтин, следва цяла кора, зехтин.  На половината кори се изсипва цялата плънка, разпределя се, отгоре са покрива с една цяла кора, също покапена със зехтин и следват по същия начин подреждането на следващите кори. След като се приключи с   корите, тези които са извън тавата се прибират навътре, така че да образуват борд на баницата. намазват се със зехтин. 

Нарязва се първо по дължина , а след това на парчета.
Така приготвената баница се пече в затоплена фурна само на 160 градуса за около 90 минути.
Готовата баница, или Пай по гръцки с праз лук, Фета сирене и зелении се охлажда в самата тава,  за около 15 -20 минути а след това се изважда върху дъска за рязане.






Коментари

Популярни публикации