ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА В КОМПАНИЯТА НА ЗАПЕЧЕНО ЯЙЦЕ - HUEVOS CON VERDURAS AL HORNO



4 - яйца
1 - тиквичка
1 - среден по големина патладжан
2 - свежи червени чушки
1 - свежа зелена чушка
1 голяма глава - стар лук
25 бр - чери доматки
2 скилиди -чесън
за поръска - смлени провансалски билки , сол,  свеж магданоз, смлян черен пипер, зехтин
Провансалските билки са микс от сухи - босилек, риган, мащерка, розмарин, майорана.
Първо се започва от доматите, на които им се отстранява люспата. По принцип Чери доматите имат силно изразена люспа, но ако не ви дразни няма да я отстранявате, но за мен е лесно и го направих. С остро ножче там където е бил закачен домата се разрязва на  кръст. Потопяват се в гореща вода за няколко секунди, веднага се вижда как люспата се извива и се изваждат с решетъчна лъжица. Потопяват се в купа със студена вода и след това обелването им е много лесно. Разполовяват се на две. Оставят се настрана.
Почистват се всички зеленчуци. На райе се нарязва кората на патладжана и се нарязва на средно големи кубчета и се поставя в тавичката  с размер около 28  /22 / 5 см. Следва тиквичката на кубчета, лукът на по-големи кубчета, следват чушките на кубчета и пресован чесън.  Посоляват се със сол, смлян черен пипер  и с ароматните подправки. Поливат се с 3 - 4 с . л зехтин и добре се разбъркват. След като са добре разбъркани отгоре се изсипват доматите, разбърква се още веднъж, за да се разпределят. Тавичката се покрива с алуминиево фолио.
Пече се на 200 градуса за около 35 - 40 минути. 
Отстранява се фолиото и се прави тест-проверка с остро ножче и ако влиза свободно в зеленчуците означава , че са напълно готови, а ако са все още малко хрупкави се запича за още 5 минути.
Изваждат се и с 2 с . л. се отварят на няколко места дупки, между зеленчуците. Точно там се излива белтък  от всяко яйце. Жълтъците за момента се запазват. Може и направо да се счупи цяло яйце, но при печенето жълтъците изсъхват, по избор е, аз предавам рецептата, така както съм я приготвила.
Така приготвената тавичка само със зеленчуците и между тях белтъците се връща във фурната  отново на 200 градуса за 10 - 12 минути.
Изважда се и с две лъжици се прави отвор във всеки белтък и точно там се излива жълтъка.
Допича се за още 3 максимум 4 минути.
Докато се допича се наситрява малко пресен зелен лук и магданоз , те са за поръска на готовото зеленчуково ястие. Полива се и с малка струйка зехтин.




Коментари

Популярни публикации