ПАН БРИОШ РОЗА ОТ МАНТУА - TORTA DI ROSE RICETTA ORIGINALE MANTOVANA

ТЕСТО

350  г - универсално брашно
150 мл - прясно мляко
60 г - кристална захар
3 - яйчени жълтъка
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
настъргана кора от 1 лимон
1 ч . л - суха мая, или 12 г свежа мая
1 ч . л - ванилия екстракт
щипка  - сол
МАСЛЕН КРЕМ
120 г - масло на стайна температура
120 г - кристална захар
В купата на миксера се изсипва брашното, сухата мая, разбърква се, следват захарта, зехтина, ванилията,  прясното мляко , жълтъците, малкото сол,  и настърганата кора от лимон. Замесва се тесто на ниска скорост на миксера, след това се увеличава до средна и измесването продължава за около 7 - 10 минути, или докато се образува меко, нежно тесто.  Изважда се от купата и се прехвърля в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса във фурната НО! само на включено осветление, без никакви градуси. Не препоръчвам бързо втасване на затоплена фурна, защото се променя структурата на тестото,  трябва да увеличи обема си двойно.
През това време с миксер се разбива мекото масло и кристалната захар до крем. Оставя се настрана.
Втасалото тесто се изважда върху работен плот, може да се посипе малко брашно, но то не лепи по принцип, и с точилка се разточва на правоъгълник  35/30 дм. Изравняват се страните. Отгоре се разпределя масления крем из цялата повърхност, като  1 пръст остава незасегнат. Завива се плътно руло от дългата страна на тестото. Разрязва се на 10 парчета. За да съм точна  премерих дължината на  тестото и  го разделих на десет , за да зная точно на колко сантимерта да разрежа парчетата тесто и въпреки това ми действие направих грешка и отрязах девет парчета, заблудих се, но това не е от никакво значение.
Намазва се форма с плътно дъно,  без ринг с малко масло. Подреждат се парчетата тесто с малко разстояние едно от друго. Покрива се формата и се оставят да втасат, докато увеличат обема си, или около 1 час.
Пече се на 160 градуса за около 30 минути.
Изважда се , охлажда се за 10 - 15 минути  и се прехвърля върху решетка до пълното му охлаждане.




Коментари

Популярни публикации