ЗАДУШЕНО ПИЛЕШКО С БЕКОН И ГЪБИ В БИРЕН СОС

 

3  -  големи пилешки гърди - пеперуди
2 с . л - брашно
1 с . л - масло + малко зехтин Екстра Върджин
1 малка глава - стар лук
4 скилиди пресован - чесън
200 г - пушен бекон, ползвах панчета, защото ми беше под ръка
1 ч. л - суха мащерка
200 г - гъби Печурки
щипка - две -  сухи италиански подправки, ако се разполага с тях
пушен червен пипер 
1 ч . л  - смлян черен пипер
1 кубче  - пилешки бульон Cnorr
300 мл - бира
1/2 връзка - магданоз
* сухите италиански подправки са микс от сухи: босилек,   розмарин,  мащерка, салвия, майорана, цитрусови аромати.
Рецептата е за  4 бр пилешки бутчета, но  в момента разполагах с пилешки гърди, които нарязах на две, в лек  диагонал плъзнах ножа. Парчетата месо се посоляват малко  със сол, смлян черен пипер и се поръсват добре с пушен червен пипер, разтърква се с ръка.
В голям тиган се разтопява маслото с малко зехтин, около 2 с . л . ако е необходимо ще се добави още малко.  Парчетата месо много добре се овалват в брашното от всички страни, леко се изтръскват и се подреждат в сгорещаната мазнина. Запържват се и от двете страни, около 4  -  5 минути на страна, да се получи златисто кафява коричка.  Изваждат се в чиния и се покриват с алуминиево фолио.
Намалява се котлона на средна температура и се прибавя наситнен лук и пресован чесън, разбъркват се за 1 - 2 минути , и се прибавя нарязания на кубчета бекон / панчета, добавя се и сухата мащерка и италианските сухи подправки.  Разбърква се за около 2  - 3  минутии и се налива бирата, за да деглазира остатъците от пилешкото месо, които са полепнали по тигана. Добавя се кубчето бульон , дафинов лист и малко смлян черен пипер, разбърква се и се прибавят гъбите. Ако са големи се раздвелят на две, но ако са малки се оставят цели гъби. Оставя се за 1 минута, колкото да клокне и се връща пилешкото месо.  Така подреден тигана се вкарва в затоплена фурна на 180 градуса и се пече за 30 минути. Изважда се от фурната и с щипки се изважда месото. 
На умерен котлон в  останалия сос се прибавя 1 ч . л .  брашно, разбърква се с телена бъркалка за 1 - 2 минути  и се  добавя  връзката наситнен магданоз, разбърква се.
Върху извадените парчета месо се залива щедро от готовия сос. 








Коментари

Популярни публикации