СВИНСКО ПЕЧЕНО С БИЛКОВА КОРИЧКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА

 

около 1.5 кг - хубаво свинско месо. Моето парче беше от врат, но много добре оформено във формата на дебело парче филе
3 скилиди пресован - чесън
1 с . л - сос Уорчестър
1 с . л - Дижонска горчица
60 мм - балсамико
125 мл - соев сос
60 мл - зехтин Екстра Върджин
1 с . л - кристална захар
2 ч . л - лук на прах
1 ч . л - смлян черен пипер
2 ч . л - суха мащерка
1 ч . л - розмарин
ЗЕЛЕНЧУЦИ
3 големи - картофа нарязани на големи кубчета
4 - моркова нарязани на големи парчета
малко сол и смлян черен пипер
СОС
50 г - брашно
около 500 мл - зеленчуков бульон
3/4 ч . - едро смлян черен пипер
Съставките за маринатата се смесват в голям найлонов плик с цип. Поставя се парчето месо, както е цяло и се оставя в хладилник за 2 дни. Преди да се пече се изважда на стайна температура за около 1 час.
В подходяща тавичка се поставят почистените зеленчуци и се заливат с маринатата от месото. Отгоре се поставя парчето месо, полива се с 1 с . л . зехтин и се пече на 210 градуса за 20 - 30 минути. Намалява се температурата до 180 градуса и печенето продължава още 30 - 40 минути, или докато поставен термометър в средата на месото посочи около 45 -  47 градуса. 
Изважда се от фурната и се покрива с алуминиево фолио за 20 - 30 минути, така вътрешната температула ще се повиши до 52 градуса и печенето ще продължава. По всяка вероятност , както и при мен, зеленчуците не бяха готови, затова се връщат във фурната за още малко време, до готовност.
СОС
От тавичката се изваждат готовите зеленчуци,  а тавичката се поставя на умерен котлон. Добавя се брашното и се разбърква с телена бъркалка за 1 минута. Бавно се прибавя бульона при непрекъснато разбъркване. Оставя се да къкри за 2 минути, да се сгъсти до консистенцията на сос. Задължително се опитва на вкус и ако е необходимо се добавя още малко сол и смлян черен пипер.
Изпеченото месо се открива, оставя се за 10 минути и се нарязва на дебели филии, отстрани се добавят зеленчуците и се полива със сос.







Коментари

Популярни публикации