КЕЙК С КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО

 

Този кейк го видях пуснат от Кокона - кулинарен блог Кокона, https://vkusenden.blogspot.com/ - Дари благодаря за споделената рецепта,  и още на пръв поглед много ми хареса и не устоях и го завъртях. Рецептата е на Ева Тонева, най-долу ще допълня, но единствената разлика е, че и аз като Кокона го залях с бял шоколад, нещо малко по-различно, но в интерес на истината много му върви разтопен бял шоколад, допълват се идеално.

4 - яйца L
35 мл - олио
120 г - универсално брашно,  (ползвах италианско  брашно за торти и сладкиши, но това е по избор и възможност.)
5 г - бакпулвер, (това е 1 ч л .  и половина)
щипка - сол
1 консерва -  плътно кондензирано мляко
1 суха - ванилия
настъргана кора от 1 лимон
Фурна - 170 градуса
Кейкова форма с d 20 см или малка правоъгълна добре намаслена с парче масло и леко покрита с брашно.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разбиват с миксер на висока скорост  с щипката сол до твърди върхове. Оставят се настрана.
Жълтъците се разбиват за около 5 минути с кондензираното мляко. На струйка се добавя олиото при разбиване на средна скорост на миксера. Добавят се 1/3 от белтъците, разбърква се с шпатула и следва 1/3 от пресятото брашно с бакпулвера, разбърква се внимателно с шпатула,  следва нова порция белтъци, разбъркване внимателно и от брашнената смес. Накрая се завършва с брашното и внимателно се разбъртква с шпатулата.
Готовата смес се изсипва във формата.
Пече се в загрята фурна  на 170 градуса за около 40 -  45  минути. Винаги се прави тест - проверка с дълго дървено шишче .
Охлажда се за около 15 минути в самата форма и след това се  изважда върху решетка, охлажда се напълно.
Поръсва се с пудра захар, но по  избор може да  се разтопи около 120 г бял шоколад на водна баня. Залива се охладения кейк, оставя се да засъхне на стайна температура.  Може да се декорира по избор.






Коментари

Популярни публикации