ТРАДИЦИОННИ ГРЪЦКИ ВЕЛИКДЕНСКИ БИСКВИТИ


300 г - масло на стайна температура
250 г - кристална захар
2 г - зърна мастикс
7 г - махлеб
200 мл - портокалов сок
1 с . л - ром
1 ч . л - ванилия екстракт
2 - яйчени жълтъка L
настъргана кора от 2 големи портокала
100 мл - прясно мляко
900 г - универсално брашно
щипка - сол
1 равна ч . л - бакпулвер
1 равна ч . л - сода бикарбонат
за намазване на бисквитата - 1 жълтък с 1 с . л . вода
*подправката махлеб ( махлеби, махалаб, махалеб ) може да се закупи от арабските магазинчета на грамаж. Това е аромат на дива череша и горчив бадем. Разпространена е в средиземноморските райони, Иран,  и Централна Азия. Използва се основно в сладкарството при приготвяне на козунаци, бисквити, кексове. В Гърция е традиционна подправка при приготвянето на великденските  козунаци. 
** мастикс е благоуханна смола от дърво и вирее в средиземноморските страни. Главен производител е о-в Хиос. Използва се в сладкарството, в Гърция се приготвят мастикови ликьори също в пасти, бонбони, хлябове и сирена. В Турция също много е използван при приготвянето на локум, дондурма, пудинги, сутляш,  и други десерти.
Ще покажа кой вид мастикс ползвам, но съм го донесла от Гърция, у нас е познат като сакъз. 
*** рецептата може да се раздели на две, защото количеството бисквити по рецепта е много, повече от 50 бр .
Фурна - 180 градуса
В хаванче с 1 с . л . кристална захар се счукват зърната мастикс до прах. Оставят се настрана.
В купата на миксера се разбива мекото масло и захарта за около 3 -  4 минути на висока скорост, докато се превърне в пухкав крем. Към маслото и захарта се прибавя портокаловия сок, рома, ванилията, жълтъците, настърганата портокалова кора, млякото и 3 - 4 с . л от общото брашно. Добавя се и счуканият мастикс. Завърта се на средна скорост на миксера, докато се смесят съставките, за около 1 - 2 минути..
В голяма купа се смесва останалото брашно, бакпулвера, содата и щипката сол. На порции се прибавя към основната смес , като се разбива на ниска скорост на миксера, докато се оформи топка тесто и е почистило стените на купата. Оформя се меко и нелепнещо тесто. Брашно не е необходимо повече да се добавя. Изважда се и от тестото се откъсват парчета равни по размер, около 30 - 32 г всяко. Ползва се кантарче за равно измерване. Всяко парче тесто се оформя на топче , а след това на фитилче, около 12 - 15 см. Сплитат се едно в друго , като връвчица. 
Готовата бисквитка се поставя в тава върху хартия за печене. 
От други фитилчета може да се оформят всякакви форми, както се вижда от снимките, като завити охлювчета, може осмици, всичко е по избор. С тестото се работи изключително леко и приятно.


Готовите бисквити се подреждат  в тавата с малко разстояние една от друга.
намазват се с жълтък разбит с 1 с . л . вода.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 15 - 20 минути, до приятно златисто.








Коментари

Популярни публикации