КОЗУНАК С ФАНТА / ЛИМОНАДА

 

....................и точно такъв модел козунак с фанта/лимонада нямах и затова я завъртях, да имам от всички видове, които се пускат по великденското време. Много бързо го направих, втаса прекрасно за около  60 минути, набързо го оформих на плитка и ... готово, имам и модел козунак с фанта, защо е с фанта/лимонада не мога да кажа, пак си е козунак. Винаги когато правя козунаци търся да имат тънка и леко хрупкава кора, отвътре да са меки, влажни и когато се отхапе да остане белег от захапката , е точно така  се получи. 
Тестото е работено в стационарен миксер за удобство и така печеля време. Ще изпиша рецептата така както е зададена , като количество, но аз  разделих количеството на две.

4 - яйца L
220 - кристална захар
200 - кисело мляко
настъргана кора от 2 лимона
4 с . л - олио
120 г -  масло на стайна температура
200 мл - фанта/лимонада
11 г - суха мая (42 г свежа) 
1 кг - универсално брашно
1/2 ч . л - сол
и още
яйце с 1 с . л . прясно млако за намазване и захар за поръска
2  -  4 шепи - стафиди
Тъй като съм ползвала суха мая, за да съм сигурна с годността й  предварително я разтворих в киселото мляко с 1 ч . л захар и малко от брашното. Разбърках и я оставих да се активира за 10 минути.
В захарта добавих настърганата лимонова кора и я разтрих с пръсти, така се получава още по-хубав силен аромат.
В купата на миксера се счупват яйцата, добавя се захарта и се разбива с ръчна телена бъркалка. Добавя се киселото мляко,  олиото, фантата, активираната мая и се завърта на ниска скорост на миксера. Започва да се добавя брашното с малкото сол. Оставя се да се измесва за около 10 минути на средна скорост, или докато се образува топка тесто. Започва да се добавя маслото нарязано на дебели парчета при разбиване на ниска скорост.  Размесването на тестото е около 15 - 20 минути на средна скорст.
Оформя се тесто, което е меко и леко лепне по пръстите на ръката.
Готовото измесено тесто се изважда и се прехвърля в леко намаслена купа с олио.  Покрива се и се оставя да втаса на стайна температура за около 60 - до 90 минути.
През това време стафидите се заливат с вряща вода и се оставят за 20 минути. По принцип, когато добавям стафиди, а те са важна част от великденските козунаци, ги натопявам предварително за 1 нощ в ром, но тук съвсем ненадейно реших да приготвя този модел козунак и стафидите не можех само да ги полея с ром, нищо нямаше да стане, не разполагах с толкова време, затова набързо се заливат с гореща вода , оставят се за 20 минути, отцеждат се и се заливат с 2  -  3 капачки ром, те ще поемат алкохола, защото са горещи и ще бъдат ароматни.
Готовото втасало тесто се изважда върху леко намаслен плот с малко масло, оформя се на фитили, с пръсти малко се поразтеглят за да се сложат стафидите, завиват се на руло и се заплитат по избор. Разбира се, освен стафиди може да се добавят и парченца локум, по избор е.
Поставят се в кейкови, или други подходящи ,  форми намаслени с масло и хартия за печене на дъното.
Така приготвени се оставят да втасат още веднъж за около 30 - 40 минути.
Намазват се с разбитото яйце и малкото прясно мляко и се поръсват с перлена захар, или обикновена кристална захар.
Пече се на 145 - 150 градуса, докато клечка поставена по средата излезе съвсем чиста, без полепнали  трохи. Освен това, когато се повдигат формите трябва да са леки, това говори , че козунаците са изпечени. Направете разлика в тежестта на формата, когато я поставяте за печете и когато я изваждате, очевидна е разликата в тежестта, това е един от индикаторите , че козунаците са добре изпечени, другото е да се пече до суха клечка. Трябва да се има предвид, че на тази температура се пече по - бавно, не се бърза, важното е да се получи приятно запечена леко хрупкава кора, а отвътре да са с перфектна консистенция на изпечено тесто, меко и влажно и когато се отхапе от филийката козунак да остане белег от захапката, това говори за влажността на изпеченото тесто.




Коментари

Популярни публикации