КАРАМЕЛЕН ФЛАН С ТОСТЕРЕН БЯЛ ХЛЯБ - BREAD FLAN


Карамелен  флан,   който много прилича  на крем - карамел, но е с по - плътна консистенция , но изключително гладка , точно като стъкло, и е перфектен на вкус.
КАРАМЕЛ
120 г - кристална захар
3 ч . л  - вода
ФЛАН
6 бр - бял тостерен хляб
340 мл - сметана 30%
397 г,  това е 1 консерва - кондензирано мляко
6 - яйца L
1 ч . л - екстракт ванилия


Кейкова форма, 30/12 см или друга подходяща за печене във фурна.
В касерола се изсипва захарта и малкото вода. Поставя се на слаб котлон, да се превърне в карамел в златист цвят. Сваля се от котлона и се разпределя в кейковата форма. Оставя се настрана.
Филийките хляб се подреждат по 3 и се изрязват коричките им. Накъсва се средата на парченца и се  заливат със сметаната. Оставят се за 10 минути хубаво да се напоят. Изсипват се във висок блендер, добавят се яйцата, кондензираното мляко и ванилията. Разбива се на няколко  пулсации, докато се превърне в течен крем. Изсипва се в купа през цедка, а след това във формата. С лъжица се отделят въздушните мехурчета, ако има такива. 
Цялата форма се поставя в по-голяма тавичка и отстрани се налива гореща вода до половината на формата.
Пече се на 190 градуса за около  50 минути, да получи отгоре хубаво запечена кафеникава коричка. 
Оставя се да се охлади на стайна температура за около 4 часа.
След това се обръща в подходяща сервизна чиния.











Коментари

Популярни публикации