КРЕНВИРШКИ


Влезна ми муха в главата да направя кренвиршки и ги направих. У дома кренвирш не се внася, това си е някакъв наш си закон, но след като ми е влезнала мухата в главата тряваше и да купя хубави кренвирши за тази рецепта. Ще споделя кой са кренвиршите с   които можем да си разрешим да се храним, но първо искам да уточня, че не съм рекламно лице на фирмата производител, а просто купувач, който е намерил правилните вкусни, ароматни истински кренвирши, а това е фирма Вангард, те са производителите. Намирала съм ги само в два магазина в София, на булевард  "Левски" и в МЕТРО. Това беше само за уточнение.
500 г - универсално брашно
2 - яйца, отделя се жълтъка за намазване
60 г -  масло на стайна температура
75 мл - топло прясно мляко
1 с . л - кристална захар
1/2 ч . л - сол
100 мл - топла вода
7 г - суха мая
сусам за поръска
В купичка се разтваря сухата мая, захарта и топлата вода. Покрива се и се оставя за 15 - 20 минути да се активира.
В купа се разбиват яйцето и белтъка, смесват се с прясното мляко, добавя се и активираната  мая.
Над купата на миксера се пресява брашното и солта. Прави се кладенче и се изсипват течните продукти. Замесва се тесто  първо на слаба степен, а след това на средна скорост на миксера. След като тестото оформи топка и е почистило стените на купата на миксера се прибавя мекото масло на кубчета. Измесването става докато се усвои от тестото. Изважда се и се прехвърля в леко намаслена купа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се изсипва върху плот с малко брашно. С точилка се разточва на правоъгълник с дебелина около 5 до 6 мм. С нож за пица, или подобен, се разрязва на ленти с ширина около 3 см. В основата на лентата малко по диагонал се поставя един кренвирш и тестото се увива около него.  От една лента може да се завият два кренвирша.
Оформените кифлички - кренвиршки се подреждат в тава покрита с хартия за печене. 
Оставят се отново да втасат за 20 - 30 минути.
Намазват се с разбит жълтък и 1 ч . л прясно мляко, посипват се със сусам.
Пече се на 180 градуса за окло 20 -30 минути.





Коментари

Популярни публикации