НАЙ - ДОБРАТА ГРЪЦКА СПАНАКОПИТА


Спанакопитата е класическа гръцка баница със спанак и е много популярна из цяла Гърция. Използва се пълнеж от спанак, сирене Фета и рикота и точно рикотата дава на плънката онзи мек, кремообразен вкус. Важното е при тази рецепта е,  че спанакът не се обработва предварително, това е задължителното условие, ползва се суров. По този начин  рецептата позволява на спанака да се готви в сместа от сирената и той остава ярко зелен, докато при други рецепти той изглежда много тъмен, даже на места и черен.
Посочено е да се ползва сирене Фета и не трябва да бъде заменено, защото е висококачествено, също и пълномаслената рикота.
1 кг - бейби спанак нарязан грубо
6 стр. - зелен лук
500 г - сирене Фета
500 г - рикота или гръцката mizithra
1 ч . л - смлян черен пипер
1/2 ч . л - сол
1/2 връзка - корър
4 с . л - зехтин Екстра Върджин
3 - яйца L
и още
340 г - разтопено масло
1 кг - кори  на стайна температура
галета

Зелениите се почистват под течаща вода, отцеждат се. Спанакът се хваща в шепа и се нарязва на едро,  ( удобно е да се ползва ножицата за зеленчуци )  а зеления лук на ситно. 
В купа, може да се ползва  платенарен миксер, за по -лесно и бързо смесване на  продуктите, но най-доброто им разбъркване става с ръка, се смесва раздробеното сирене, рикотата , смлян черен пипер, солта, наситнената връзка копър,  зелен лук, добавя се зехтина и разбитите с вилица яйца. Всичко добре се разбърква и се прибавя спанака,  разбърква се много хубаво. Количеството е голямо, но това е така, защото спанака е пухкав, но при добро разбъркване той ще слегне.  Опитва се на вкус и ако е необходимо се добавя още малко сол и смлян черен пипер. Плънката е готова, оставя се настрана.
За това количество по рецепта е удобно да се полза тава с размер 35- 6 /23 - 4  см
Дъното на тавата се поръсва обилно с галета, нека да има един добър слой и да няма празни места. Точно галетата ще направят  основата на  спанакопитата много хрупкава, ще поемат цялата влага от баницата,  и няма да се чувства мазнината, тя ще изчезне .
Маслото се разтопява.
Отварят се корите и от тях се отделят 8 - 10 броя кори, покриват се да не изсъхват и се оставят настрана, те ще потрябват когато се завършва баницата.
В тавата върху галетата се поставя една цяла кора и се покапва с лъжица с масло. Кората не се намазва с четка, а се покапва, така ще има въздух между корите и няма да се слепват. Следва втора кора - масло и трета кора - масло. Следват две нови кори всяка покапана с масло положени от дългата страна на тавата една до друга са корите  ,но само половината да са в тавата, а другата част да е извън тавата, покапват се с масло, частта която е в тавата.  Следващата кора нека да е от тясната страна на тавата, покапва се с масло и също половината да е извън тавата  и следва нова кора - масло. Все едно корите да се поставят на 12 ч , след това на 3 часа, следва на 6 часа и т. н . По този начен се поставят два пласта кори, като не се забравя да се покапват с масло. След като е оформена по този начин се изсипва цялата плънка и се разпределя. Корите,които са извън тавата се прибират навътре, да затворят плънката, като се посипват  с масло.
След като се прибрани се поставят отгоре останалите кори, като се намасляват. 
Всяка кора от отделените се свива, съвсем небрежно и рехаво,  като хармоника и се поставят една до друга  от късата страна на тавата върху всички останали кори. Така баницата ще има по -красив топинг от кори. С останалото масло добре са покапва всяко ъгълче на тавата, покапват се и отгоре.
Готово приготвената баница се нарязва на  парчета с желана големина.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса за 10 - 12 минути и печенето продължава на 180 градуса  до плътно златисто, или около  -  час - час и 15 минути.
Изважда се , оставя се за 20 минути да поеме ароматите и се нарязва на парчета.


За съжаление в момента разполагах само с  500 г кори за баница и съответно трябваше да разделя рецептата на две, като количество на продуктите, това няма как да се отрази вкусово, освен плънката че стана по- тънка, иначе баницата, мога определено да кажа, че е вълшебна, заслужава си да се опита. 
Може би не успях добре да обясня подреждането на корите, а тази част е от значение и трябва да се спазва, затова пускам линк към  Dimitra`s Dishes - YoyTube, за да може да се погледне за яснота, но по принцип е елементарно да се приготви.










Коментари

Популярни публикации