ПУХКАВ ПАЙ С РИКОТА И ЧЕРЕШИ


Дойде черешовото време и първите череши вече се появиха и е време да освобождавам място във фризера за новата реколта, която всяка година замразявам.  Миналата година замразих доста плодове и все още имам и череши и вишни, също и ягоди и кайсии. За да мога да освободя място  си намерих  набързо  един сладкиш или пай с череши и рикота. Получи се много свеж, мек, кремообразен десерт подходящ за чаша кафе. Непретенциозен десерт с продукти, които ги има във всеки дом, ако не се разполага с рикота може да се ползва извара, но нека тази извара първо да се мине през цедка, за да може да стане фина и пухкава.
Този десерт може да се приготви и с вишни , или друг вид плодове.
250 г - универсално брашно
120 г - кристална захар
2 - яйца L
100 г - масло, разтопено
щипка .-сол
настъргана кора от 1 лимон
1 п. - бакпулвер - 16 г
100 мл - прясно мляко
400 г - рикота
100 г - пудра захар
настъргана кора от 1 лимон
300 г - череши ( черешите може и да са замразени или свежи , но първо се обезкостяват. )
за посипване на черешите - няколко щипки кафява захар
Кръгла форма с d 24 см  с ринг с добре намаслени стени и леко посипани с галета  и с покрито дъно с хартия за печене.
Рикотата, пудрата захар и настърганата лимонова кора добре се разбъркват с шпатула до крем. Оставя се настрана.
Разтопява се маслото.
Яйцата и захарта се разбиват до пухкав крем, за около 10 минути. Яйчената смес трябва да пада от бъркалките и да образува фигура, цифри.  Добавя се настърганата лимонова кора и на три порции брашното с бакпулвера. Разбърква  се на ниска степен на миксера. Прибавя се при непрекъснато разбиване на ниска скорост разтопеното масло, следва прясното мляко. Трябва да се получи гъсто ,но меко кремообразно тесто подобно на кейково. Половината от него се изсипва във формата, разпределя се и отгоре се изсипва рикотата. Разпределя се с шпатула. Следва останалото кейково тесто, разпределя се. Разхвърлят се почистените череши и леко си притискат надолу.
Посипва се с малко светло кафява захар.
Пече се в затоплена фурна на 170 - 175  градуса за около 50 минути или до суха клечка поставена по средата.

Изважда се, охлажда се в самата форма за 20 минути и се освобождава от ринга.
След като се охлади напълно може да се посипе с малко пудра захар.
** ако черешите са сладки, както при мен,  може да се редуцира захарта









Коментари

Unknown каза…
Привет, сладкишът се получи много вкусен. Промених рецептата като сложих вишни вместо череши, стана супер. Само трябва да добавите, в описанието, кога се слага бакпулверът :) Добре че се усетих и не го пропуснах. Иначе поздравления за рецептата !
ММ каза…
Благодаря, за коментара! Този пай става с всякакви видове свежи или замразени плодове. Към брашното винаги се добавя бакпулвера, това е всеизвестно, ще го добавя, но е напълно излишно. Поздрав! Марчева

Популярни публикации