CREMA CATALANA

 

Crema Catalana е испански десерт от областта на Каталуния. Това е един от най-старите регистрирани десертни кремове в Европа. Първата рецепта е от Средновековието и е намерена в каталунска готварска книга от 1324 г . 
Френският крем Брюле се появява през 1740 г. но и двата крема принадлежат към семейството на десертните кремове. Двете рецепти са близки , но и имат  и ключови разлики, а еднаквото е, че  и при двете рецепти  има карамелизирана захарта коричка.
Creme Brulee е десертен крем, който е ароматизиран с чиста ванилия и задължително се пече на водна баня във фурната, докато Crema Catalana е на основата на пълномаслено прясно мляко с малко нишесте и ароматите са от цитруси, лимон, портокал, канела и звездовиден анасон и най- вече различието е, че не се пече във фурната , а се приготвя на слаб котлон, подобно на сладкарски крем.
За перфектен резултат се изсипва в порцеланови или глинени каталунски  купички, а и така  основно се предлага по сладкарниците в Барселона, имах удоволствието да го опитам в оригинал.
500 мл - пълномаслено прясно мляко
80 мл - сметана 30%
100 г - яйчени жълтъци L ( 5 броя )
125 г - кристална захар
30 г - царевично нишесте
изрязана цяла кора от 1 голям портокал
изрязана цяла кора от 1 голям лимон
1 бр - звезден анасон
2 пръчки- канела
1 с . л - ликьор Grand Marnier или Cointreau
кристална захар за карамелизация и горелка
В тенджера се изсипва прясното мляко, сметаната и половината от захарта. Изрязват се със зеленчукобелачката цели парчета кори от портокал и лимон и се прибавят, също пръчката  канела и звездовидния анасон. Оставя се да заври до точка на кипене и се изключва котлона, похлупва се с капак и се оставя върху котлона за около 20 - 30 минути, така ароматите ще се смесят и ще се ароматизира млякото.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се прибират в хладилник за някой друг вид десерт.
Жълтъците заедно със захарта се разбиват с телена бъркалка, прибавя се нишестето и се разбива с бъркалката до леко побледняване на жълтъците. Не се ползва мискер.
Все още горещото мляко се налива през цедка  1/3 от него  при жълтъчната смес и бързо се разбърква с телена бъркалка. Сместа се връща в тенджерата  при останалото мляко и се поставя на слаб котлон да се свари крем при непрекъснато разбъркване. Малко преди да е напълно готов се прибавя и ликьора.  Сваля се от котлона и веднага се разлива по керамичните купички. покрива се с фолио и се оставя да се охлади за 1 нощ в хладилник. 
След като е достатъчно охладен отгоре се посипва с 2 ч . л . кристална захар и с горелка се карамелизира. Гарнира се с кандирана череша , кандирани плодове от портокал и лимон, но всичко е по избор.




Коментари

Популярни публикации