ПИЦА КАПРЕЗЕ, ИЛИ TORTA SALATA CAPRESE


Много лесна и бърза лятна рецепта за вид пица, като оригиналната италианска рецепта е за пица с бутер тесто,  но тъй като у дома трудно се приема такъв вид пица си приготвих обикновено тесто за пица, също по оригинална италианска рецепта. Лятна е, защото се приготвя с пресни чери домати, моцарела, свежи  риган, босилек , точно класическите летни аромати.  Характерното за този рецепта е, че видът на пицата е рустик и малко по различно се оформя, но не е никак сложно. Ако се ползва  готово бутер тесто ще отнеме не повече от 10 минути за подготовката. 
250 г -  брашно за пица, Divella - Farina 
150 - 170 мл - вода
1/2 ч . л  - суха мая, ползвам френска бързодействаща мая
1/2 ч . л - сол
1/2 ч . л . кристална захар
1/2 с . л - зехтин Екстра Върджин
и още
300 г - чери домати
300 г - моцарела
черен пипер
сол
риган
накъсани листа босилек
зехтин Екстра Върджин

В купата на миксера се изсипва брашното, маята, захарта, разбърква се и се добавя водата и зехтина. С куката за тежко тесто бързо се замесва, като по време на замесването се добавя и малкото сол. Оформя се средно меко тесто. Ако се прецени , че е по-скоро сухо се добавя лъжица по лъжица топла вода, не е грешка, ако тестото е повече хидратирано. Изважда се от купата и се прехвърля в леко намаслена купа със зехтин, покрива се и се оставя да втаса, за около 40 минути на стайна температура.
Докато се изчаква втасването доматите и моцарелата  се нарязват на шайби. 
В купички се приготвя за поръсване:  сол, смлян черен пипер, риган, накъсани листа босилек
Оставят се настрана до ползването им.
Готовото втасало тесто се изважда и се прехвърля върху хартия за печене.  Разточва се с точилка в кръг с d  30 см.  Така приготвено заедно с хартията се прехвърля в кръгла форма с d 26 см. Тази разлика от 4 см ще играят роля на необходимия борд, който ще се направи на пицата, това е новото и задължителното при тази рецепта. Излишната хартия по края се изрязва.
На основата на тестото в кръг се подреждат доматите, шайбите са една до друга. Поръсват се със сол, черен пипер, риган и се разхвърлят няколко листа пресен босилек. Отгоре се подреждат шайбите моцарела, а върху тях се подрежда още един кръг с домати. Поръсват се със сол, черен пипер, риган и накъсани листа босилек.  Полива се струйка зехтин. Тестото се отлепя внимателно от хартията и се прибира към средата , върху доматите. То не е голям борд, около 3 - 4 см се получава. 

Така приготвена се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 40 - 45 минути.
Изважда се, охлажда се за кратко и се сервира .
** времето за печене  на пица при всеки кулинар е  малко относително, примерно харсвам отгоре да е по-запечена, да има кафеникави петна, било на пармиджаното или в случая на моцарелата,  така че всеки сам ще прецени,  колко повече от 40-45 минути да удължи печенето  й. 




Коментари

Популярни публикации