ГЪБИ ПОРТОБЕЛО ПЪЛНЕНИ СЪС ЗЕЛЕНЧУК


6 бр - гъби Портобело
2  чушки - Сиврия
1 среден по размер - домат
100 г - настъргано пармиджано
50 г - разтопено масло
2  с  л  - зехтин Екстра Върджин
1 скилида - пресован чесън
1 връзка - пресен  зелен лук
и още: риган, мащерка, кайенски пипер, сол, босилек и смлян черен пипер и по избор мента.
Гъбите се обелват и изтриват с влажна домакинска хартия, не се измиват под течаща вода, за да не се развалят вкусовите им качества.  С чаена лъжичка внимателно без да се разчупват се изгребва от долната страна реброваната им част. Оставят се настрана.
Сиврията се почиства от семената и се нарязва  първо на тесни ивици, а след това на доста  дребни кубчета. Домата се обелва отстранява се пулпата , а другата част също се нарязва на много дребно. Пулпата може да се прибави към доматена салата.  Зеления лук се почиства и също се нарязва на ситно. Загрява се зехтин в тиган и се прибавят зеленчуците, добавя се и пресован чесън. Запържват се до омекване, около 3 минути. Отцеждат се от мазнината, ако има такава,  въпреки че зеленчуците я поемат почти напълно и се изваждат в купа. Подправят се с всички подправки,  прибавя се и настърганото сирене, като се опитва на вкус, най-вече за кайенския пипер, сместа трябва да е лютива, приятно  пикантна. 
Разтопява се маслото и с лъжичка се намазват от долната страна гъбите.  Напълват се със зеленчуковата смес. 
Подрежват се в тавичка с хартия за печене,  поръсват се с малкото останало масло, ако има такова, възможно е и от сместа да остане малко, то тя се разпределя между гъбите.
Пече се в затоплена фурна на 170 - 175  градуса за около 20 минути.
След като се извадят от фурната се поръсват с наситнен магданоз и къпър.






Коментари

Популярни публикации