ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ЧЕСЪН, БОСИЛЕК ВЪРХУ СПАГЕТИ

 

4 - рома домати**
2 - пилешки гърди
3 скилиди - чесън
1 връзка - босилек
4 с . л - зехтин Екстра Върджин
3 с . л - масло
1 с . л - доматено пюре
150 мл - сухо бяло вино
1 ч . л - кристална захар
170 г - спагети
сол и  смлян черен пипер

Доматите се нарязват на малки кубчета ( ако се ползват свежи) и се оставят настрана.
В голяма тенджера се сипва достатъчно вода и се оставя на силен котлон да заври. 
Пилешките гърди се подсушават, подправят се със сол и смлян черен пипер.
На котлон се загрява зехтина и се поставят пилешките гърди. Намалява се температурата към слаба и пилешкото се оставя да се запържва до златисто-кафяво на страна. Готви се бавно, от 9 степен възможна се готви на 4-та.  Към края на готвенето им се добавя и маслото, нека да се разтопи бавно и с лъжица се облива пилешкото.  Добавя се пасиран чесън, разбърква се и  се изваждат в чиния , покриват се с алуминиево фолио и се оставя на топло.
В същия тиган се прибавят доматите и доматеното пюре, разбърква се за 1 - 2 минути, добавят се и част от връзката накъсани листа босилек и се налива бялото вино. Оставя се на слаб котлон да къкри  при периодично разбъркване за около 15 минути. Подправя се със сол, смлян черен пипер и 1 ч . л . захар, (ако доматите са от консерва) разбърква се. Опитва се на вкус и ако е необходимо се допълва с подправките.
След като заври водата за спагетите се добавя сол и се изсипва пастата и се сварява според указанието на пакета. След като са готови се свалят от котлона, отцеждат се, но  се запазва около 1 черпак от водата им.  Добавят се останалите нарязани листа босилек, разбърква се.
След като са готови доматите в тигана се връщат пилешките гърди и се налива около половин черпак от водата на пастата, оставят се да клокне, така ще се стоплят отново, при леко разбъркване.  Прибавят се и част  спагетите, разбърква се. 
Върху сервизна чиния се слагат спагети, отгоре се поставят пилешките гърди и се завършва с доматен сос със спагети. Разхвърлят се цели листа босилек.
** ползвах 200 г домати на кубчета от консерва





Коментари

Популярни публикации