КАШКАВАЛКИ С МАСЛО


350  - 370 мл - прясно мляко
1 1/2 ч . л - кристална захар
1 ч  л - сол
5 с . л - олио
7 г - суха мая
50 г - масло + 1 с . л . олио
200 г - настърган кашкавал
около 600 г - универсално брашно
за намазване на кашкавалките - 1 жълтък + 1 с  л . прясно мляко + 1 ч . л . зехтин
сусам за поръска
В купата на миксера се изсипва брашното, сухата мая, захарта и се разбърква. Поставя се куката за месене на тежко тесто , завърта се и се налива прясното мляко. Добавят се  5 с . л .  олио, солта и се замесва тесто, за 10 минути на средна скорост, или докато почисти купата на миксера. Получава се меко и нелепнещо тесто. 
Готовото тесто се изважда и се прехвърля в леко намаслена купа с олио, покрива се и се оставя да втаса за около 1 час на стайна температура. Не препоръчвам втасването да става в затоплена фурна, защото се променя структурата на тестото. Най-доброто втасване е бавното втасването на стайна температура.
Маслото заедно с олиото се разтопява на слаб котлон.
Втасалото тесто се дели на 10 равни парчета. Цялото тесто, като количество, беше около килограм, или 1008 точно което разделих на 100 грамови парчета, ползвах кантарче за равно измерване. Оформят се на топчета , покриват се и се оставят за 10 минути.
Всяко топче тесто с точилка се разточва в кръг,  около 20 см. намазва се с разтопената мазнина и се поръсва с кашкавал. Завива се на стегнато руло , усуква се и се завива като охлюв. Подреждат се в тава върху хартия за печене с малко разстояние , защото те , кашкавалките, ще бухнат по време на печенето. Така приготвени се оставят за 10 - 15 минути отново да втасат. 
Намазват се със смес ог жълтък, прясното мляко и малкото зехтин посредством четка. По избор се поръсват със сусам.
Пече се в затоплена фурна на 175-180 градуса за около 30 - 40 минути, или до хубаво златисто.




Коментари

Популярни публикации