МАСЛЕН ПАЙ С КРЕМ ПАСТИЧЕРА И ЧЕРЕШИ - CROSTATA CON CREMA PASTICCERA E CILIEGIE


МАСЛЕНО ТЕСТО
300  г - брашно за торти и сладкиши
100 г - кристална захар
125 г - студено масло на кубчета
1 -  цяло яйце L
1 -  яйчен жълтък  L
1 ч . л - бакпулвер
1 - суха ванилия
щипка - сол
настъргана кора от 1 лимон
щипка - сол
КРЕМ
250 мл - прясно мляко
1 - яйчен жълтък
2 с . л - кристална захар
1 - суха ванилия
1 с . л - брашно
ЧЕРЕШИ
250 - 300 г - череши без костилката
2 с . л - лимонов сок
Започва се с приготвянето на крема, за да има време да се охлади.
В касерола се изсипва млякото, захарта,, жълтъка, брашното и ванилията. Разбърква се с телена бъркалка и се поставя на умерен котлон да се свари крем при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона, покрива се плътно със свежо фолио и се оставя настрана.
ЧЕРЕШИ
Тъй като все още имам доста замразени череши ги ползвах, за да мога да освободя чекмеджетата на фризера, защото идва и новата реколта, а аз винаги доста плодове замразявам.
Замразените череши се поставят в касерола заедно със захарта на умерен котлон, при разбъркване, докато се размразят. Добавих и 30 мл вода, така по-лесно и бързо ще се отпуснат. Замразените череши пускат доста сок и нямах търпение да ги изчаквам, затова добавих и 1 ч . л. царевично нишесте, при разбъркване. Веднага щом лъжицата започне да оставя белег на дъното на касеролата се свалят от котлона. Черешите са готови. 
Ако се ползват пресни череши то се оставят на котлон, след като заврят за около 10 минути.
МАСЛЕНО ТЕСТО
В дълбока купа се изсипва брашното, настърганата лимонова кора,  малкото сол и отгоре се прибавя маслото на кубчета. С ръчен блендер, или нож, вилица или с пръсти брашното се довежда до трохи. Прибавя се захарта, разбърква се с ръка и се прибавят цялото яйце и жълтъка. Бързо се събира тестото с ръка и ако се стисне и остави белег от пръстите означава, че тестото ще се събере на топка, но ако е прекалено сухо може да се добави 1 ч . л. студена вода. Събраното тесто се оформя на диск, завива се във фолио и се оставя за 1 час в хладилник.
През това време може да се подготви формата за печене, тя е кръгла с d  22 - 24 см. При мен формата, която избрах е ребрована, и не е с подвижно дъно, по избор е, но е важно да има по-високи стени, около 3 см,  за да се оформи борд. Намаслява се с парче масло и се покрива с няколко щипки брашно,  като се захваща и задължително борда, изтупва се.
От охладеното тесто се отрязва 1/3, тя ще послужи за капачето на сладкиша.
От по-голямото парче тесто се разточва кръг с размер на дъното на формата, като има и 2 пръсти повече за да има възможност да се оформи и борд. За да не лепи по точилката се посипва с мъничко брашно, също и самата точилка. Така приготвено се прехвърля, може и заедно с хартията, но аз го прехвърлих без нея, защото  формата ми е с ребра,  във формата за печене. Оформя се  с пръсти дъното и следва борда. Надупчва се с вилица. Отгоре са разпределя крема и се заравнява с обратна лъжица, а върху крема се изсипват черешите, като има малко разстояние от външните стени на сладкиша.
Разточва се и отделеното парче тесто и се прехвърля върху черешите, да ги затвори. С пръсти се захващат двата края, за да не изтече плънката.

По всяка вероятност ще останат малки изрезки от тестото, което се събира на топче, разточва се и може , това е по избор, да се направи малка декорация, както е на снимката.
Така приготвен се поставя в загрята фурна на 180 градуса и се пече за около 35 - 40 минути, или докато стените на сладкиша се отделят от стените на формата.
Изважда се и се охлажда напълно в самата форма, ако не е с подвижно дъно.
Посипва се леко по края с пудра захар.





Коментари

Популярни публикации