КЕЙК С БОРОВИНКИ И ЛИМОНОВА ГЛАЗУРА - LEMON BLUEBERRY BREAD


390 - универсално брашно
4 г или 1 малка ч . л - бакпулвер
2 г - сол
300 г - свежи боровинки
225 г - масло на стайна темепартура
350  г - кристална захар**
4 - яйца L, стайна температура
1 1/2 ч . л - екстракт ванилия ( ползвам ванилова паста и съм добавила 1 ч. л . )
ЛИМОНЕНА ГЛАЗУРА
150 г - пресята пудра захар
1 с . л - разтопено масло
30 -40 мл - свеж лимонов сок
Фурна - 165 градуса
Голяма ребрована форма с d 25 - 26 см намаслена с разтопено масло посредством четка и поръсена с брашно, изтупва се от брашното.
В купата на миксера се разбива мекото масло до крем. Добавя се захарта и ванилията и се разбива отново за около 3 - 4 минути на висока скорст, за да побелее маслото и да стане пухкаво. Добавят се едно по едно яйцата , като след всяко добре се разбива.
Боровинките се измиват и подсушават в домакинска хартия. Посипват се с 2 - 3 с . л. брашно от общото, разбъркват се, така няма да паднат на дъното на сладкиша.
Към останалото брашно се прибавя бакпулвера, разбърква се и се прибавя на две порции към маслената смес. Разбъва се на средна скорст, докато стане пухкаво кейково тесто. Добавят се и боровинките и на бавна скорст се разбърква, за да се разпределят правилно.
Готово приготвената смес се излива във формата за печене, изравнява се с обратна лъжица.
Пече се на 165 градуса за около 60 - 70 минути, или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се от фурната, оставя се за 15 - 20 минути да се охлади във формата , а след това се обръща върху решетка.
ЛИМОНОВА ГЛАЗУРА
Пудрата захар се пресява и към нея се добавя 1 с . л . разтопено масло, разбърква се. Налива се около 30 мил прясно изцеден лимонов сок и добре се разбърква с телена бъркалка. Преценява се дебелината на глазурата и може да се добави още малко лимонов сок, но тя трябва да паде малко по-бързо от разтопена лава. Глазурата се нанася плътно, защото много добре си кореспондират лимон и боровинки.
Залива се още докато е топъл кейка с лимоновата глазура, оставя се да се стече по страните. 


Може да се настърже отгоре и лимонова кора, ако лимоните за БИО.
Оставя се на стайна температура да се втвърди глазурата за около 30 - 40 минути.
** кристална захар според мен е прекалено много и затова съм редуцирала на 250 г и е напълно достатъна, като се има предвид, че и в лимоновата заливка има достатъчно пудра захар, по всичко е по избор.








Коментари

Популярни публикации