ГРЪЦКИ ПРОВАНСАЛСКИ ЧЕРЕШОВ ТАРТ


400 г - универсално брашно
100 г - пудра захар
1 щипка  - сол
200 г - студено масло на кубчета
2 с . л - студена вода
1 - яйце L
1 жълтък + 1 с . л  вода
ПЪЛНЕЖ
1.5 кг - почистени черещи
сок от 1 лимон
200 г - кристална захар
1 с . л - масло
1 ч . л - ванилова паста
50 мл - ликьор Amaretto
50 г - семола
мента и сладолед за допълнение

В купа се разбърква брашното, захарта, солта и отгоре се поставят кубчетата масло. С ръчен блендер, вилица, нож или пръсти  сместа се довежда до трохи. Добавя се студената вода, яйцето и жълтъка разбит с водата и се омесва бързо тесто. Грамажите са точни и не се добавя повече брашно, или вода.  Тестото се дели на две части, като едната част  е малко по -голяма от другата, това ще е основата на тарта и борда, а другата част ще бъде декоративната решетка. Завиват се във фолио и се оставят за 1 час в хладилник. (тестото може да се приготви от предните  2 - 3 дни и да преседи  в хладилник). 
През това време се подготвя ПЪЛНЕЖА.
В тенджера се изсипват почистените череши, лимоновия сок, ликьора и захарта. Поставят се на умерен котлон , разбъркват се и се оставят да къкрят за 5 - 7  минути, докато черешите омекнат.  Времето се измерва след като заври сместа. Свалят се от котлона и се прибавя маслото, ванилията и семолата, разбърква се и се оставя да се охлади, докато се приготви тестото.
Приготвя се кръгла форма с ринг  d 26 см , намаслява се добре с парче масло, като се захващат и стените и се посипва с брашно, изтупва се.
Изважда се по-голямото парче тесто и се разточва между две хартии за печене, това е за удобство,  в кръг с d 30 см.
Прехвърля се с помощта на точилката във формата , като първо се оформя с пръсти дъното, а след това и стените на борда, той трябва да е около 3.5 см. Ако по време на прехвърлянето тестото се счупи на места, това изобщо не е притеснително, защото се добавят счупените парчета тесто и те много хубаво се захвъщат едно с друго, при масленото тесто изобщо не е проблем да се допълнят счупените места на тестото. Изсипва се цялата охладена плънка и така приготвен тарта се оставя в хладилник. 
През това време се разточва и другото парче тесто и се изрязват ленти. Тъй като това е провансалски тарт, не е необходимо лентите да са изрядни, може и грубо да се поставят една върху друга върху черешовата плънка.  
Така приготвен се оставя в хладилник за 30 минути, да стегне плънката, също и тестото.
По всяка вероятност може да остане малко от масленото тесто, и от него се изрязват фигури по избор и се залепят на произволни места. При мен остана тесто, което разточих , изрязах си с метална форма малки сърце и ги разхвърлих съвсем небрежно  върху плънката, въпрос на избор е.
Охладеното тесто се поставя в гореща фурна на 185 градуса и се пече за около 50 - 60 минути.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади в самата форма на стайна температура. Решетката, с помощта на четка, се намазва със сладко от кайсии, за да имат малко блясък,  а след това се оставя за 1 до 2 часа в хладилник, за да стегне плънката.
Освобождава се от ринга и се прехвърля  в сервизна чиния.
Сервира се с топка сладолед и малко свежа мента за разкош.







Коментари

Популярни публикации