ТЕЛЕШКО РОСТО

 

1 кг  - телешко месо от бут
олио за готвене
2 гл - стар лук
3 - 4 скилиди - чесън
3 - 4 - моркова
щипка микс от черен пипер на зърна
2 - 3 - дафинови листа
1 стрък - розмарин
1 ч . л - сол
1 с. л . брашно 
1 с . л . масло
Месото се почиства от всякакви жилки и тлъстини, ако има такива, подсушава се в домакинска хартия и се поставя в тенджерата под налягане, без да е затворена с капак,  в горещата  мазнината , за да се запечати от всички страни. 
Прибавят се двете глави лук нарязани на четири, морковите на големи парчета, цели скилиди чесън, щипка - две микс от черен пипер, клонката розмарин, посолява се  и дафиновите листа. Доливат се 3 - 4 чаши вода, или до половината на месото и се затваря с капака. Готви се за около 40 - 45 минути , като времето се измерва след като зашуми клапана.
Месото се изважда и се нарязва на филии. Оставя се настрана.
Прецежда се бульона, по избор е,  и също се оставя настрана.
В тенджера се запържва до златисто брашното при непрекъснато разбъркване, добавя се и маслото, изчаква се да се разтопи при разбъркване и се наливат 3 - 4 чаши от бульона при разбъркване, но на струйка, така както се приготвя бешамел. Оставя се на умерен котлон леко да се сгъсти. Прибавят си филийките месо и се оставя на слаб котлон да къкри за около 30 минути при периодично внимателно разбъркване.
Междувременно се  приготвя и гарнитурата, сваряват се  картофи и се приготвят като пюре, като се добавя сол на вкус,  малко горещо прясно мляко и голямо парче масло, разбива се с пресата за картофи.
Сервира се като върху картофеното пюре се поставя филийки месо и се залива със сос.



Коментари

Популярни публикации