МАСЛЕНИ БИСКВИТИ С КАФЕ И МАСЛЕНИ БИСКВИТИ С ЛИМОН


 По принцип това са две отделно пуснати рецепти от източника, но аз ще ги обединя в една, защото съставките им се различават несъществено, така и ще пусна снимките, в една, като се редуват бисквитка с кафе и бисквитка с лимон
1.* БИСКВИТКА С КАФЕ
150 - масло на стайна температура
80 г - кристална захар
250 г - универсално брашно
20 г - картофено нишесте, заменя се с царевично нишесте
70 м л - кафе еспресо
50 г - пудра захар за овалване
БИСКВИТКА С ЛИМОН
150 г - масло на стайна температура
80 г - кристална захар
250 г - универсално брашно
настъргана кора от 2 големи лимона и сок от двата лимона
20 г - картофено нишесте - земеня се с царевично такова
50 г - пудра захар за овалване.
1. * Маслото се разбива със захарта до крем. Добавя се охладеното кафе , а след това брашното и нишестето през цедка. Замесва се тесто. Оформя се на топка, а след това на цилиндър, около 4 - 5 см  и се завива в свежо фолио. Завива се като бонбон.  Оставя се във фризер за  около 30 минути.
След като е добре охладено се нарязва на шайби,  около 2 - 3 см, хубаво е маслената бисквитка да е по плътна. Подреждат се в тава върху хартия за печене и  се поставят в хладилник, докато загрее фурната на 180 градуса.
Поставят се в горещата фурна и се пече за около 12 - 14 минути, или докато краищата им порозовеят.
Изваждат се и се охлаждат в самата тава, те са прекалено меки за да се извадят веднага върху решетка. След като са добре охладени може да се овалят в пудра захар, по избор е.
2. ** Кората на лимоните се настъргва на ситно ренде и се прибавя към захарта. С пръсти се втрива в захарта, така ще се получи много по-силен аромат. Добавя се маслото и се разбива до крем Добавя се и сока от двата лимона и през цедка брашното с нишестето. Тестото се поставя върху свежо фолио и се оформя на цилиндър. Завива се като бонбон и се оставя във фризер за около 30 минути. 
Охладеното тесто се нарязва на шайби около 2 - 3 см ширина и се подреждат в тава върху хартия за печене. Охлаждат се в хладилник , докато загрее фурната на 180 градуса.
Пече се за около 12 - 14 минути, или докато краищата им порозовеят.
Изваждат се и се охлаждат в самата тава.
Охладени се овалват в пудра захар, по избор е.
Двата вида бисквити са много приятни, като всяка маслена бисквита,  усеща се добре кафето , също и лимоните. Не умея добре да разрязвам студеното тесто от фризера, смачквам го и не се оформя добро кръгче,  затова , както и при други подобни бисквити, примерно  маслените бисквити с червени  боровинки, https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_605.html след като нарежа студеното тесто отгоре го изрязвам с метална формичка, а изрезките ги събирам, охлаждам и отново ги оформям, така получавам прилично оформена бисквитка, но всичко е по избор и желание.







Коментари

Популярни публикации