СЛАДКО ОТ КАЙСИИ С ЛАВАНДУЛА

 

Минавайки през пазара попаднах на много красиви кайсии,  не прекалено големи, от едната им страна прекрасно червени, а от другата хубаво оранжеви, хванаха ми окото и как да не ги купя, купих разбира се 2 килограма.  Опитах ги вкъщи и се оказаха, че това не са кайсии , а истински малки красиви лимони.......какво да ги правя, те бяха толкова кисели, че или ги хвърлям, или ги завъртам на сладко, завъртях ги на сладко. По една случайност съм си завъдила на терасата и голяма кашпа с лавандула, така че и това добавих за прекрасен аромат. Сладко е трудно да го нарека, по -скоро е конфитюр от кайсии с лавандула.
1.5  кг - кайсии
1 кг - кристална захар
1 ч . л - масло
сок от 1 лимон ,или 1/4 ч . л . лимонтозу
2 шепи - свежа лавандула, цвят и малко листа



Кайсиите се измиват под студена вода, отцеждат се , разполовяват се и се нарязват на четвъртини, или всяка четвъртина на три  парченца. Посипах ги със захарта и ги оставих за 1 нощ, да си пуснат сока. Не се добавя повече вода, кайсиите достатъчно сок пускат.  След това ги поставих на силен котлон да заврят, добавих 1 ч . л. масло, масло се добавя във всяко сладко,  което се приготвя, за да не се образува пяна,   и една шепа  наситнен цвят и листа от лавандулата и намалих температурата на ниска, нека да къкрят за около 45 - 50 минути, при периодично и нежно  разбъркване.
Накрая на варенето се прибавя лимонов сок или малкото лимонтозу разтворено в чаена лъжичка вода, другата шепа лавандула,  разбърква се и се сваля от котлона.
Горещо се насипва в сухи и затоплени бурканчета, обръщат се, за да се получи вакуум.
Ухаещото сладкото от кайсии с лавандула е готово за зимата.



Коментари

Популярни публикации