КРОСТАТА СЪС СИНИ СЛИВИ И БАДЕМОВ ФРАНДЖИПАН

 

Много обичам сини сливи и освен че ги консумирам свежи обичам и да ги превръщам в хубави  маслени сладкиши. Тази кростата я видях при един кулинар, My Cooking Creations,  който уважавам и си я откраднах, но за да се получи по- богат на вкус сладкиш добавих в основата и бадемов франджипан. Получи се разкошена ухаеща на късно лято  кростата със сини сливи и бадеми.
МАСЛЕНО ТЕСТО
250 г - брашно 00
щипка  - сол
60 г - захар Мусковадо
4 г - бакпулвер
70 г - студено масло
1 ч . л - канела прах
100 мл - студено прясно мляко
БАДЕМОВ ФРАНДИЖАН
100 г - бадемово брашно
50 г - кристална захар
50 г - масло на стайна температура
1 с . л - брашно
ПЛЪНКА
900 г - сини сливи
50 г - кристална захар
50 г - орехи
1 - яйце

Тарт форма d 20 м  добре намаслена с парче масло, също и борда и леко поръсена с брашно и изтупана.
В купа се смесва брашното,  щипката сол, канелата,  бакпулвера и захарта, разбърква се.  Добавя се студеното масло на кубчета и сместа се довежда до трохи с вилица, нож, пръсти или ръчен блендер. Добавя се студеното мляко и се оформя тесто.  Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 - 40 минути.
Почистените сливи от костилките са нарязват на четвъртини. Поставят се в купа и се посипват със захарта.
В купа се изсипва бадемовото брашно , брашното и захарта. Прибавя се мекото масло и яйцето и много добре се разбива  до паста, може да се ползва миксер или с телена бъркалка.  Оставя се в хладилник до ползването му.
Охладеното тесто се разточва  между две хартии за печене в кръг с дебелина около 4 мм. и d около 23 см малко по-голямо от d 20 см , колкото е големината на тарт - формата с падащо дъно. Разточеното тесто се прехвърля в тарт формата, оформя се дъното , а след това и борда.  Излишното тесто се изрязва.
Върху тестото се поставя бадемовия франджипан, той ще поеме влагата от плодовете,  като се намазва със сервизен нож, за удобство. Получава се плътен слой бадемов франджипан. Върху него се разполагат сливите една до друга, а върху тях се разхвърлят начупени орехи.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 40 - 45 минути.
Изважда се, охлажда се в самата форма и се изважда върху решетка.




Коментари

Популярни публикации