ФРЕНСКИ ГАЛЕТ С ПРЕСНИ СМОКИНИ, СМЕТАНА, МЕД И ЛЕШНИЦИ


МАСЛЕНО ТЕСТО
252 г - универсално брашно
щипка - сол
50 г - пудра захар
170 г - студено масло
1 - жълтък L
1 - белтък за намазване на галета
2 с . л . - студена сметана 30 %
ПЛЪНКА
около 400 г - пресни обелени смокини 
2 с . л - златни стафиди
20 г - масло
1 с.  л  - сметана 30%
1 с . л  - течен мед
канела -прах
2 шепи - смлени на едро лешници
кафява захар за поръска, тя е по избор

В купа се изсипва брашното, солта и захарта, разбъркват се. Отгоре се прибавят кубчетата студено масло и с ръчен блендер, вилица, или пръсти се довежда до трохи. Прибавя се студената сметана и жълтъка и с ръка се омесва бързо тесто. Оформя се на диск и се завива във фолио, оставя се в хладилник за 1 час. Тестото може да се приготви от предните дни и да се съхранява в хладилник до 3 - 4 дни.
През това време се подготвя плънката.
Смокините се измиват, подсушават и с остро ножче се изразвя дръжката им., обелват се.  Нарязват се на три филийки. Подреждат се върху хартия за печене, или подходяща плоска тава. Оставят се настрана. Подготвят се стафидите. В купичка се загрява сметаната с меда, колкото да се съединят, без да става сместа гореща. Оставя се настрана.
Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнена хартия, също и с набрашнена точилка,  в кръг,  с d около 30 см. От вътре навън започва да се подреждат филийките смокини, като добре са покриват една върху друга. Оставя се около 2 см от тестото без плодове, това ще са страните на галета.  Върху  плодовете се посипват стафидите и се поръсва с канела. С помощта на хартията се оформя галет, като страните на тестото се прибират навътре, оформят се дипли,  като малко захващат и от плънката. Така оформен се залива с малкото сметана и меда със супена лъжица. Разхвърлят се малки парченца масло. Отстрани тестото се намазва с белтъка посредством четка. Посипва се със счуканите лешници.  Прехвърля се с помощта на хартията в плоска тава.
Пече се в затоплена фурна на 180 - 190 градуса за около 35 - 40 минути
Изважда се от фурната и се охлажда напълно. 
Нарязва се на триъгълници и може да се поднесе с топка бита сметана или сладолед.

PS допълвам със снимка на абсолютно същата рецепта, но с кайсии. Когато купите не до там сладки кайсии , както се случи при мен, веднага може да се вложат в този разкошен френски галет.




Коментари

Популярни публикации