ТАРТ С АМАРЕТИ И КРЕМ МАСКАРПОНЕ - CROSTATA AMARETTI E CREMA AL MASCARPONE



МАСЛЕНО ТЕСТО
300 г - брашно
4 г - бакпулвер
120 г - кристална захар
1 - яйца L
125 г - студено масло на кубчета
настъргана кора от 1 лимон
ПЛЪНКА
250 г - маскарпоне
1 - яйце L
50 г - кристална захар
100 мл - ликьор Amaretto
около 35 броя бисквити Амарето
Не се заменя ликьора, защото точно той придава прекрасен бадемов вкус и аромат.
В купа се изсипва брашното с бакпулвера, прибавя се студеното масло на кубчета и с ръчен блендер, пръсти или вилица/нож се довежда до трохи. Лимоновата кора се настъргва и се изсипва при захарта, стрива се се пръсти, така ще се получи още по-силен и хубав аромат на лимонова захар, изсипва се при брашното, добавя се яйцето и за кратко се омесва тесто. Оформя се на диск , завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 - 2 часа. Тестото може да се приготви от предните два -  три дни и  се съхранява в хладилник.
Охладеното тесто се дели на две части, като едната част е около 400 г, това е тестото за основата и борда, ползвах кантарче за измерване,  и другата част е около 200 г която ще послужи за декорация върху сладкиша.
По-голямата част се разточва в кръг с d  26 см по-голяма от основата на формата с падащо дъно, която е 23 - 24 см. За по-лесно разточване може да се ползват две хартии, а между тях тестото, или самото тесто и точилката се набрашняват леко, за да не лепи, това е маслено тесто. 
Разточеното тесто се прехвърля във формата, първо се оформя дъното с пръсти, а след това се оформя и борд, около 2  - 2.5 см. Набожда се с вилица.
В купичка се изсипва ликьора. Всяка бисквитка се натопява в ликьор и се подрежда върху маслената основа една до друга. Така приготвена формата се оставя в хладилник, докато се приготви крема.
КРЕМ
Разбива се яйцето и захарта. ( захарта по рецепта е 80 грама и според мен е много, все пак има и бисквитки Арамети, които са достътъчно сладки, затова я намалих на 45 - 50 грама, но всичко е по избор и вкус.) Разбива се с миксер докато сместа побелее. Прибавя се маскарпонето и отново се разбива за кратко. Цялата смес се изсипва върху бисквитките и  с помощта на обратна лъжица се  разпределя. В началото си помислих че няма да ми стигне да покрие тестото, това не е голямо количество, но се оказа, че е напълно достатъчно и добре покри всяка бисквита. Формата се оставя в хладилник, докато се приготви декорацията на тартата.
Останалото тесто също се разточва и се изрязват фигурки с метална формичка по избор, при мен е вид някакво цветенце. Подреждат се върху хартия, изважда се формата с тартата и фигурките се подреждат една до друга върху заливката. Не обичам да ми остава маслено тесто,  за нищо не би ми послужило, често се случва при слагане на някаква декорация върху тарта, затова  малкото топче тесто отново го разточвах и с много малка формичка изрязвах малки кръгчета, които залепях съвсем небрежно между основните фигури, така до край напълно  го използвах, това е само като съвет.


Пече се в затоплена фурна на 180 градуса около 35 - 40 минути, или докато стените на тартата се отделят от стените на формата.
Изважда се и се оставя да се охлади в самата форма, това е маслен сладкиш и е много крехък докато е горещ. След това се оставя за няколко часа в хладилник.












Коментари

Популярни публикации