MARITOZZI - ИТАЛИАНСКИ КИФЛИ СЪС СМЕТАНОВ КРЕМ

 

360 г - брашно Манитоба
140 г - брашно 00
150 г - вода
25 г - течен мед
60 г - кристална захар
25 г - свежа мая, или 7 г суха мая
200 г - цели яйца
50 г - яйчени жълтъци
100 г - масло
10 г - сол
настъргана лимонова кора
СМЕТАНОВ КРЕМ
500 мл - сметана 35 %
1 с . л - пудра захар


Продуктите са студени от хладилника!
Течните продукти са измерени в грамаж, изключение прави само сметаната.
В купата на миксера, ползвам платенарен миксер, се изсипва водата, маята, меда, захарта, настърганата лимонова кора, целите яйца и брашното. Цялата смес с куката за тесто  се разбива на висока скорост,  за не по-малко от 10 минути, може и малко повече, до 12 минути. През времето на разбиването се спира миксера и с  шпатула няколко пъти се обръща тестото, за да не е залепнало по дъното на купата. След изминалите 10 минути се прибавят половината от разбитите с вилица жълтъци и солта и отново се разбива няколко минути. Започва да се прибавя маслото на  кубчета при непрекъснато разбиване и малко по-малко останалата част от жълтъците.  Размесването на тестото е отново за около 10 - 12 минути. Тестото трябва да се превърне в много гладко, копринено нежно тесто. Изважда се от купата и се прехвърля в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса. Малко уточнение ще внеса относно тестото, то трябва да е така хубаво измесено, че ако се разпъне през него трябва да прозира светлината, но и не трябва да се къса, освен това е лепкаво, но то така трябва да бъде, повече брашно не се добавя!
Втасалото тесто се изважда върху намаслен, с парче масло, плот. С намаслени ръце с масло от тестото се откъсват парчета по 80 до 100 г. Ползва се кантарче за правилно измерване. Моите кифли ги направих по 100 г всяка, но са малко прекалено големи, но за сметка на това ги събрах в една тава за печене, така че е по избор грамажа. Ръцете се мажат с масло при всяко оформяне на топчетата.  На всяко топче тесто се придава малко овална форма и се подреждат в тава върху хартия за печене с малко разстояние. Оставят се да втасат отново за 30 минути.
Намазват се с разбито яйце.
Пече се в затоплена фурна на 200 градуса за 10 - 12 минути.
Охлаждат се напълно.
Напълно охладените Maritozzi с нож се разрязват от едната страна без да се стига до края, като усмивка да е. 
Охладената сметана се разбива с пудрата захар до твърд сняг. Поставя се в пош и се пошира в отвора на кифлата, заглажда се с палетен нож.
Италианската кифла е напълно завършена.



Коментари

Популярни публикации